Krémes rizottó, folyékony lágy belsejű tojással és roppanósra sült bacon chipsszel. Könnyed és friss tavaszi recept. A legjobban azt szeretem, amikor a tojást felvágom és a sárgája szétfolyik a rizottó tetején, még krémesebbé téve azt. Igazi királyi ebéd vagy vacsora lehet ez az étel. Tápláló, finom és nem utolsó sorban nem is túl drága elkészíteni. Arra viszont figyeljetek, hogy ezt az ételt mindig frissen fogyasszátok, mert hidegen már nem igazán élvezhető.  

Spárgás rizottó buggyantott tojással és bacon chipsszel

Hozzávalók:

  • 20 dkg kerek szemű rizs
  • 2 ek olaj
  • 60 g vaj
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 0,8 l alapél
  • 1 db vöröshagyma
  • 1,5 dl fehérbor
  • 20 dkg zöld spárga
  • bors
  • 4 db tojás
  • 3 ek olaj
  • 10 dkg bacon

Elkészítés:

A baconokat ropogósra pirítjuk egy felhevített serpenyőben. Félretesszük tálalásig.

A felaprított vöröshagymát megfonnyasztjuk a bacon kisült zsiradékán. Rátesszük a rizst és ezt is pirítjuk, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. Ezután felöntjük a fehérborral és folyamatosan kevergetjük. Befűszerezzük. Ha a nedvesség elpárolog alóla újra és újra felöntjük alapélével. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kevergessük, mert így lesz igazán krémes a rizottónk. Ha a rizs már majdnem fogkemény hozzáadjuk a spárgát. Egyet, kettőt keverintünk rajta, nem akarjuk, hogy a medvehagyma nagyon szétfőjön. Majd hozzáadjuk a sajtot és a vajat is. Ezzel addig keverjük, amíg feloldódnak a rizottónkban. El is készültünk levehetjük a tűzről.

Felteszünk egy nagyobb edénybe vizet addig melegítjük amíg gyöngyözni nem kezd. A buggyantott tojáshoz egy ív folpackot megkenünk alaposan olajjal. Ráütünk egy tojást, majd a folpack négy sarkát összefogjuk és összecsomózzuk azt. Ezt annyiszor ismételjük ahány tojást szeretnénk készíteni. Beletesszük az elkészült csomagocskákat a vízbe és 3 percig főzzük. Fontos hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek főzés előtt. Ha letelt az idő a kész tojásokat jeges vízbe tesszük, és ott kihűtjük azokat, hogy ne főjenek már tovább. Kibontjuk a folpackból és tálalhatunk is.

Halmozunk a tányérünk aljára egy kis rizottót. Ráhelyezünk a bacon chipszünkből és erre ráfektetjük a tojásunkat. Díszíthetjük blansírozott spárgával, parmezánforgáccsal, friss citrom héjával és frissen őrölt borssal.

Jó étvágyat hozzá! 🙂 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .