A csirkemell nem tartozik a kedvenc húsaim közé. Semleges íze és szárazabb állaga miatt. De ezzel a mustáros gombás fűszeres szósszal igazán ínycsiklandozó fogás válik belőle. Ez a krémes állag nagyon szerethetővé teszi számomra a mellet. Annyira intenzív és sokoldalú íz találkozik össze, hogy már el is felejtem, hogy csak egy szimpla csirkemellet eszem. Persze tudom, vannak akik kifejezetten ezt a részét szeretik a csirkének, de nálunk nem ezért megy a harc. 🙂 De ebben a formában még is pillanatok alatt eltűnik a tányérból.
No meg persze az isten friss házi tészta. Vehetünk akármilyen prémium minőségű bolti szárazt, tésztát az soha nem fog felérni a mik házi készítésű tésztánkkal. Egyszerűen össze sem hasonlítható. Így ha időtök engedik, akkor mindenképpen javaslom, hogy magatok gyúrjátok a tésztát.
Nem is nyújtom tovább a szót, jöjjön a recept 😀 :
Mustáros gombás csirkemell házi széles metélttel
Hozzávalók:
Mustáros gombás csirkemell:
- 70 dkg csirkemell
- 30 dkg fehér csiperkegomba
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 2 dl tejszín
- 2 ek mustár
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek keményítő
- fél tk őrölt bors
- 1 csapott ek só
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 tk kakukkfű
- 2 dl víz
- 10 dkg sajt
Házi tészta:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 3 ek olíva olaj
- 1 csipet bors
Elkészítés:
A gombának jól odapirítunk 3 evőkanál olajon egy tapadásmentes serpenyőben. Ha szépen lepirult kiszedjük az olajból és félretesszük. Ugyan ebben az edénybe a szeletekre vágott és sóval, borssal fűszerezett csirkemellet is lepirítjuk. Nagyon forró serpenyőt használjunk és körülbelül 4-4 percig süssük oldalanként. Ezt is kiszedjük a gomba mellé.
Ha kell, pótoljuk asz olajat a serpenyőbe és mehet bele a felaprított hagyma. Megfonnyasztjuk és jöhet mellé a foghagyma és a fűszerek. Pár keverintés és mehet utánuk a paradicsom is. Közben összedobjuk a szószunk alapját. Összekeverjük a tejszínnel a keményítőt és a mustárt. Csomómentesre dolgozzuk és beleborítjuk a serpenyőbe. 2 dl vízzel felöntjük és innentől már mérséklet lángon dolgozzunk, mert könnyen odakaphat.
Egyet-kettőt forgatunk rajta, majd visszadobjuk a serpenyőbe a gombát és a csirkemellet is.
Körülbelül 5-10 percet főzzük, majd elzárjuk a lángot és mehet bele a reszelt sajt is. Ezzel el is készültünk. Jöhet a tészta nyújtása.
Házi tészta:
Egy nagyobb tálba belemérjük a 20 dkg lisztet, majd ráütjük a 2 tojást. Addig gyúrjuk, amíg gyönyörű selymes sima nem lesz a tésztánk felülete. A videóban láthatjátok, hogyan is kell a tésztát kézzel gyúrni. De nyugodtan használhattok dagasztó gépet is. Ha ezzel megvagyunk, letakarjuk és hagyjuk fél órát pihenni a tésztánkat.
Ezután a tészta nyújtása következik. Én most gépet fogok használni időspórolás céljából. Így 2 részre szedem a tésztát majd mindegyiket kinyújtom 8 as fokozaton. Behelyezem a gépbe a széles metélt fejet és ezen is áthúzom a tésztát. Lisztezett felületre teszem és át is forgatom kicsit benne így biztosan nem fog összetapadni.
Ha nincs tésztagépetek, akkor nyugodtan hagyjátok egybe a tésztát és így nyújtsátok ki. Hajtsátok össze hosszában és vágjátok fel csíkokra. Ha túl hosszúnak ítélitek, vágjátok el számotokra szimpatikus méretre. Szerintem tök jó, ha egy szál tészta majd 1 tányérnyi. 😀
Ezután bő lobogó sós vízben már csak ki kell főzni. Kis olívaolajban, borsban átforgatni. Majd pedig tálalni és jól befalni az egészet. 🙂
Jó étvágyat hozzá!