Gyermekkoromban egyszerűen nem tudtam megérteni, hogy miért kell bármilyen főzeléket is finomnak nevezni, főként ezt a répás zöldborsós borzalmat. 😀 És hát persze a véleményem mellett még felnőtt koromban is stabilan kiálltam… Míg nem egy étteremben találkoztam a legfantasztikusabb újra gondolt változattal, ami inspirációt adott, hogy elkészítsem a számomra is tényleg finom főzeléket:
A borsó krémes és lágy püréként jelenik meg a tányéron, és mint egy feltétként szolgál a párolt, kicsit lepirított répa, borsó párosa. A főzelék extravagánsságát pedig még tovább hangsúlyozza a megint csak nem átlagosnak nevezhető fasírtcsoda. Nem mintha a megszokott fasírttal nem lennék elégedett, mert igazán szeretem, de úgy gondoltam ez a főzelék valami különlegeset érdemel, mégpedig az egyik kedvenc indiai fűszerkeverékemet a Tandoori masalát.

Igazán finomfőzelék fasírttal
Hozzávalók
Főzelék:

  • 1 kg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
  • 500 g répa apró kockára vágva (lehet fagyasztott is)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2,5 dl zöldség alaplé vagy víz, ami éppen ellepi
  • 1,5 dl tejszín (min. 20%)
  • 100 g teavaj (min. 82%)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • frissen őrölt színes bors

Fasírt:

  • 500 g darált sertéshús
  • 2 szál zöldhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek tandoori masala
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Frissítés:

  • 1 szál újhagyma
  • friss petrezselyem
  • 1 db citrom leve és héja

Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát, figyeljünk, hogy ne karamelizálódjon meg, mert most erre az ízanyagra nem lesz szükségünk. Ha megvan beleöntjük a borsót és felöntjük annyi alaplével (kb. 2,5 dl), hogy az épp hogy csak ellepje, nem baj ha egy két szem borsó akár ki is lóg az alapléből. Ízlés szerint sózzuk és hagyjuk főni körülbelül 8 percet. Ha megvagyunk leszűrjük a borsót és ugyan ebben a lében a répát is megfőzzük 4-5 perc alatt. A megfőtt répát leszűrjük és 20 dkg főtt borsóval együtt egy serpenyőben 20 g vajon kissé lepirítjuk ha szükséges utánafűszerezzük, törlőpapírra szedjük és félretesszük.


A maradék zöldborsót egy kancsós mixerbe öntjük és hozzá adunk 1,5 dl főzővizet a tejszínt és a vajat is. Alaposan összeturmixoljuk, majd pedig megkóstoljuk, ha szükséges még tovább fűszerezzük, és végül hozzáadjuk a petrezselyem leveleket is. Ezzel is jól összeturmixoljuk és félrerakjuk.


A darált húst egy nagyobb keverőtálba helyezzük. A zöldhagymát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, és a zsemléket pedig vízbe áztatjuk, majd pedig alaposan kinyomkodjuk. Minden hozzávalót a keverőtálba teszünk és alaposan összedolgozzuk a hússal. Az összeállt húsos masszából tetszés szerint fasírtokat formálunk. Én nagyobb fasírtokat szeretek készíteni, mert akkor nem szárad ki, a belseje finom szaftos marad, a külseje pedig roppanós lesz. Felrakunk egy nagyobb serpenyőt közepes hőfokra a tűzhelyre, felöntjük olajjal, majd pedig megvárjuk hogy az 180 C-ra hevüljön. Ha ez megvan jöhetnek is bele a fasírtok, ha az egyik oldaluk szép aranybarnára sült akkor megfordítjuk őket és másik oldalt is ropogósra sütjük. Ezt is alaposan lecsepegtetjük.


A frissítéshez felkarikázzuk a zöldhagymát és feldaraboljuk a petrezselyemleveleket is. A főzeléket egy mélyebb tányérba merjük, teszünk rá a kissé lepirított répa és borsó keverékéből, erre jöhet a fasírt, végül pedig megszórjuk a frissítésként szolgáló hagymás petrezselymes keverékkel. Ízlés szerint csepegtethetünk rá, egy kis citrom levet is és megszórhatjuk a citrom reszelt héjával.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .