A kuglóf elmaradhatatlan az ünnepi asztalról, így húsvétkor is megvannak a jól bevált kuglóf receptjeink, amikkel még elegánsabbá varázsolhatjuk az ünnepi asztalunkat. Nah meg persze még étvágygerjesztőbbé a rajta megtalálható menüsort. Egy sütőporos kuglóffal készültem nektek, amit körülbelül negyed óra alatt össze lehet dobni, és a többit már csak a sütőre kell bízni. Tényleg jolly joker ez a választás mert nem kell egész nap a konyhában sürögni forogni a végeredmény pedig szemet gyönyörködtető lesz. Csak rajtunk áll hogy milyen díszítéssel szabjuk a kuglófunk küllemét a saját stílusunkra és ízlésünkre. Kuglóf sütésre fel ámuljanak csak a locsolók! 😀

Hozzávalók

Tészta:

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg rögös túró
  • 1 csomag (12 g) Bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1,5-2 dl dl tej (a liszt minőségétől függően)
  • 25 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor (6g)
  • + egy kis vaj a forma kikenéséhez
  • + egy kis liszt a forma beszórásához

Díszítés:

  • 150 g minőségi fehércsokoládé
  • mini fehér csoki bevonatos mandula tojások (LIDL)
  • citrom és narancshéj
  • cukorból készült kis virágok (LIDL)

Elkészítés

A szobahőmérsékeltű vajat felhabosítjuk a cukorral egy robotgép segítségével. Ha elég levegőt juttatunk az egyvelegünkbe és az állaga is krémes és puha jöhet hozzá két darab egész tojás ezzel is jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a túrót, Bourbon vaníliát, sót, reszelt gyümölcshéjakat, tejet és ezt is robotgéppel alacsony fokozaton (vagy fakanállal) összedolgozzuk. Végül a sütőport összekeverjük a lisztel és ezt is hozzáadjuk az elkészült masszánkhoz. Ezt már csak fakanállal óvatosan összeforgatjuk.

Kivajazzuk a kuglófformának és enyhén beszórjuk lisztel is, hogy sülés közben nehogy odatapadjon a forma falához a tésztánk. Legyünk alaposak mert ezen múlhat a tökéletes végeredmény! Ha megvan nincs is más hátra mint belelapátoljuk a tésztát jól elegyengetjük, akár le is ütögethetjük a formánkat a munkapultra , hogy távozzon belőle a levegő. Már röpülhet is be a sütőbe 180C-ra körülbell 50 perc alatt szépen megsül, vagy amíg aranybarna nem lesz! Ne aggódjatok, ha kicsit megreped a kuglóf teteje sülés közben, ez úgy sem fog látszódni ha megfordítjuk. Hagyjuk szobahőmérsékeltűre hűlni.

Ha kihűlt a kuglófunk mikróba olvasszuk fel az apróra vágott fehércsokit. Az én bevált módszerem, ennél a mennyiségnél hogy először 30 másodpercre rakom be megkeverem majd 20 másodpercre, ismét megkeverem és így haladok lefelé míg elfogy az idő. Ha hamarabb folyósnak ítélitek akkor persze nem kell tovább melegíteni, mert könnyen odaéghet a csokoládé! A felolvasztott csokit csorgassuk a kuglófunk tetejére egy kanál segítségével, végül pedig különböző díszek segítségével dekoráljuk kis saját ízlés szerint a kuglófunkat.

Langyosan a legfinomabb a tészta amikor még a csoki sem teljesen dermedt át. De a fehér csokoládé ropogása sem semmi gasztronómiai élmény! 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .