Imádom a halakat, az egyik nagy kedvencem a farkassügér, amit frissen nagyobb szupermarketekben könnyedén meg lehet találni. Isteni húsú és nem túl szálkás tengeri halfajta. Egész szép filéket lehet kinyerni belőle, de most egészben fogom megsütni mediterrán fűszervajjal megstuffolva és persze sok-sok citrommal. A sütő mindent elvégez helyettünk és a végeredmény pedig isteni finom szaftos hal, ami még jól is néz ki. ?

Köretnek pedig zellergratin fog készülni, ami lényegében egy előpárolt zeller, rétegezve hagymákkal baconnal és sajttal.  Amit végül nyakonöntünk fűszeres tejszínnel és megszórjuk jó sok reszeltsajttal. Gratinírozni nagyon sokféle zöldséget lehet talán a legelterjedtebb a burgonya gratin. Mindehhez pedig összedobok egy kis savanyított lilahagymát. Nem is szaporítom a szót lássuk a receptet. ?

Egészben sült farkassügér

Hozzávalók:

  • 2 db farkassügér (25-30 cm)
  • 2 db citrom
  • 1 kis csokor friss oregánó
  • 1 kis csokor friss bazsalikom
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 60g vaj (min.82%)
  • frissen őrölt színes bors

Zellergratin:

  • 35 dkg zellergumó
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 2 dl min. 20%-os tejszín
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • pár levél friss kakukkfű
  • pár levél friss oregánó
  • pár levél bazsalikom
  • negyed citrom reszelt héja
  • bors
  • 20 dkg füstöltsajt
  • kicsi vaj a formák kenéséhez

Savanyított lilahagyma:

  •  1 nagyobb fej lilahagyma
  • 1 dl almaecet
  • 1dl víz
  • 1 nagy ek. cukor
  • 1 ág friss kakukkfű
  • só ízlés szerint
  • bors

Elkészítés:

Elsőként a zellergratinnel kezdünk, mert ez a legidőigényesebb elem. A zellergumót megtisztítom felszelem körülbelül 4×4 es „négyzetekre”, amiknek vastagsága 1-2 mm. Mandolinnal a legcélszerűbb, de késsel sem lehetetlen küldetés. ? Tegyünk fel forrni sós vizet és dobjuk bele a zellert. Körülbelül 3-4 percig forraljuk.

Amíg puhul a zeller addig térjünk rá a halra, alaposan sózzuk kívül belül és csepegtessük meg bőven citromlével is. Mehet is a hűtőbe, hogy átjárja a citrom és a só.

Leszűrjük a zellert és félretesszük. Pucoljuk meg a hagymákat, a vöröshagymát vágjuk apró kockára a fokhagymát reszeljük le. A bacont is aprítsuk fel apró kockákra és egy serpenyőben pirítsuk ki belőle a zsírt, míg szép aranybarna nem lesz. Dobjuk rá a hagymákat és pirítsuk le alaposan őket. Ha szükséges sózzuk, bár a bacon amúgy is elég sós.

A tejszínt keverjük el a friss felaprított fűszernövényekkel a citromhéjjal sóval borssal. Reszeljük le a sajtot. Majd kenjük ki vajjal a formákat a mikben majd sütjük a zellergratint. (én szufléformát használok) Kezdődhet a rétegezés, a forma aljába mehet néhány szelet zeller, majd mehet a tetejébe a baconos hagyma, 1 bazsalikomlevél és a füstöltsajt is. A rétegezést addig folytassuk amíg 1 ujjnyi marad a forma tetejéig. És már mehet is rá a fűszeres tejszín én 3 evőkanállal teszek rá. Ügyeljünk arra, hogy ne toljuk túl a tejszínt mert kiforrhat miközben sül. Végül a tetejét megszórjuk jó sok sajttal, ami majd gyönyörűen roppanósra és aranybarnára sül. Röpülhet is a sütőbe 180C 25-30 perc.

Amíg készül a zellergratin készítsük elő a halakat a sütéshez. A szobahőmérsékletű vajba keverjük el a felaprított fűszernövényeket, sót, borsot és negyed citrom levét. Alaposan kenjük be a halunkat vele kívül belül. Vágjunk fel egy citromot karikákra és tömjük a halunk belsejébe. Mehet is a sütőbe 210C légkeverésen 10-15 percre.

És végül amíg a hal sül, gyorsan forraljuk össze a hagyma sanyaítólevének összetevőit. Ha felforrt elzárhatjuk, dobjuk bele a felkarikázott lilahagymát és hagyjuk benne kb. 5 percet. Szűrjük le és hűtsük ki.

Nah és akkor ezzel meg is vagyunk. Elkészült minden ahhoz, hogy egy igazán lenyűgöző étellel lepjük meg szeretteinket. A siker garantált, még azoknál is akik nem igazán rajonganak a halakért! ?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .