A képviselőfán egy nagyon elegáns desszert különlegesség. Bár nem tartozik a legegyszerűbben elkészíthető édességek közé, de néha megéri rászánni az időt. A roppanós égetett tészta és a lágy krémek összhatása igazán rabul-ejtő harmóniát alkot a csodás kis tornyocskákban. Én most egy hagyományos vaníliás krémmel töltött változatot hoztam nektek, de megtölthetitek számtalan krémvariációval. Az egyik nagy kedvencem a karamellás krémmel töltött, de a narancsos csokoládés sem utolsó.  A Karácsony közeledtével talán ez utóbbi a legaktuálisabb egy szuper karácsonyi desszertnek is akár.

Képviselőfánk

Égetett tészta:

  • 20 dkg vaj
  • 1,5 dl víz
  • 20 dkg liszt
  • 5 tojás
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só

Vaníliás krém:

  • 5 db tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 4 ek liszt
  • 5 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagy ek zselatin
  • 2 ek forró víz

Tojáshab a krém lazításához:

  • 1 db tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 ek víz (kb. kevés)

Tejszínhab:

  • 0,5 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés:

Az égetett tésztához vegyünk elő egy kis lábast tegyük bele a vizet a vajat a cukrot és a sót. Forraljuk fel majd adjuk hozzá a lisztet is. Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk 1-2 percig a tésztát. Ha az már elválik a lábas falától és egységes masszát alkot tegyük át egy tálba és hűtsük langyosra. Majd apránként keverjük hozzá a tojásokat is. A kész tészta masszánkat töltsük habzsákba és nagyobb diónyi méretű tésztahalmokat nyomjunk egy sütő tepsire. Hagyjunk jó nagy távolságot a halmocskák között, mert ezek megtriplázzák majd méretüket. 180 C-os sütőben süssük őket szép arany barnára, körülbelül 20perc.

Amíg a tésztánk sül készítsük el a főzött krémet. Egy tálba tegyük bele a lisztet és öntsük fel 1,5 dl tejjel. Keverjük el csomómentesre majd lazítsuk még körülbelül 1 dl tejjel. Mehet bele a tojások sárgája és vaníliás cukor is. Fogjunk egy kislábast tegyük bele a maradék tejet és adjuk hozzá a csomómentesre dolgozott keveréket is. Lassú tűzön főzzünk belőle kemény krémet. Majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a cukrot és a forró vízben feloldott zselatint is. Hűtsük szoba-hőmérsékletűre.

Amíg hűl a sűrű krémünk készítsük el hozzá a tojáshabunkat. Egy kislábasba tegyük bele a két kanál vizet és a cukrot alacsony lángon addig hevítsük, amíg gyöngyözni és habozni kezd. Ekkor már teljesen átlátszó egynemű folyadékot kell hogy kapjunk. Verjük fel a habot keményre majd vékony sugárban csorgassuk hozzá a cukorszirupunkat, miközben folyamatosan verjük a habot. Az így kapott kemény tojáshabot keverjük el a szoba-hőmérsékletű krémmel. Ezzel meg is vagyunk töltsük bele egy habzsákba.

Verjük fel a tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá és ez is mehet egy habzsákba.

Ha a tésztánk megsült hagyjuk, hogy kihűljön majd vágjuk le mindegyik tetejét.

Töltsük meg a tészták talpát krémmel majd jöhet rá a tejszínhab is, végül nyomjuk a tetejükbe a fedeleket is.

Ha van kedvünk csorgassunk a tetejükbe karamellát, ez még jobban feldobja a roppanóságával, vagy csak egyszerűen hintsük meg porcukorral.

Jó étvágyat hozzá! 😉 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..