Idén igazi szörnyeteg répák teremtek nálunk, már-már rémisztőek voltak amikor kikerültek a föld alól, de az alakjuk nem befolyásolja az ízüket.  Szóval totálisan igaz rájuk a „ronda, de finom „régi magyar közmondás. Imádjuk a sárgarépát minden formában elkészítve és ez a krémleves, amit most hoztam nektek mondhatom, hogy szuper izgi ízvilággal rendelkezik, egy kis indiai beütéssel. A sárgarépa azért is szuper zöldség nálunk, mert szinte minden fűszert el tud magán viselni, de tényleg most semmi nem jut eszembe amire azt mondanám, hogy na ezt neee.. Nálam a fő csapás a gyömbér, kurkuma, fokhagyma és lime quartet lesz. Krémes, selymes, fűszeres és hűsítő, sok-sok izgalmas feltéttel kiegészítve.

Hozzávalók:

Krémleves:

  • 4 db nagyobb sárgarépa
  • 1,5 l zöldségleves alaplé (ha nincs víz)
  • 1 közepes burgonya (Marabel)
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 dl tejszín
  • 60 g vaj (min.82%)
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 kk. kurkuma
  • 1 lime leve és héja
  • 1 ág friss kakukkfű
  • színesbors

Vajon pirított bébirépa vagy karikázott répa:

  • 10 db bébirépa vagy 1 db sárgarépa felkarikázva 3 mm-re
  • 30 g vaj (min 82%)
  • 1 ág kakukkfű
  • színesbors

Kiegészítő feltétek ízlés szerint:

  • pirított földimogyoró
  • Narancs karikák
  • fokhagymás pirítós
  • pár levél petrezselyem
  • pár csepp tejszín és olívaolaj

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a sárgarépákat és karikázzuk fel néhány milliméteres karikára. A burgonyát is pucoljuk meg és vágjuk fel a répával körülbelül megegyező méretűre. Nem fontos, hogy tökéletesen egyforma legyen, mert úgy is le lesz turmixolva. Pirítsuk meg az olívaolajon az apró kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát és adjuk hozzá a fűszereket is, a gyömbért pucoljuk meg és reszeljük le. Néhány másodpercig pirítsuk a fűszereket is, majd öntsük fel az alaplével és dobjuk bele a répakarikákat is. Forrástól számítva főzzük körülbelül 15- 20 percet vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Nem kell a répát szétfőzni mert veszít az ízéből. Mehet hozzá a tejszín és már le is vehetjük a tűzről. Botmixer segítségével turmixoljuk le és adjuk hozzá a hideg vajat is. Ekkor még lehet kóstolgatni és után fűszerezni is.  

A bébirépákat alaposan tisztítsuk meg egy kefe segítségével, én szeretek hagyni a zöldjéből is rajta, mert ez tök mutatós. Hevítsünk fel egy serpenyőt dobjuk bele a vajat és pirítsuk le a répákat, ízlés szerint sózhatjuk borsozhatjuk is. Kakukkfűvel még tovább tudjuk aromásítani.

Meg is vagyunk ezzel a szuper egyszerű levessel, amit megannyi feltéttel még ízletesebbé és izgalmasabbá tudunk varázsolni.

Pirítsunk hozzá néhány szelet kenyeret, törjünk össze mogyorót, csepegtessük meg tejszínnel, olívaolajjal és szórjunk rá petrezselymet.

A legjobb az egészben, hogy hidegen és melegen is épp olyan finom! 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .