A kuglóf egy nagyon régi tradicionális édesség, manapság leginkább karácsonykor kerül a családok asztalára a menü megkoronázásaként. Számtalan változatban elkészíthető finomság, készülhet élesztős kelt tésztaként vagy akár sütőporral is. Feldobhatjuk bármilyen aszalt gyümölccsel, magvakkal vagy akár csokidarabokkal. A kuglóf esztétikailag is az asztal éke lehet, nem csak finom, de szemet gyönyörködtető is. Szerintem frissen a legfinomabb, de másnap egy bögre langyos tejjel tökéletes reggeli lehet belőle.

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 12 g sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 Bourbon vaníliáscukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom leve
  • 1 nagy csipet só
  • 1 kk fahéj
  • fél kk szerecsendió
  • fél kk szegfűszeg
  • fél kk gyömbér
  • 1 db narancs reszelt hája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg mogyorós csokoládé
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya (+díszítés)
  • 5 dkg aszalt sárgabarack (+díszítés)
  • 3 dkg aszalt gyömbér
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

Cukormáz:

  • 7 ek porcukor
  • 2 tk citromlé

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálba háborítsuk ki a vajat a cukorral, keverjük hozzá a citromlevet, tejfölt, tojást és a tejet is. Szitáljuk bele a sütőporos lisztet és alaposan dolgozzuk össze. Jöhetnek bele a fűszerek az aszalt gyümölcsök és a csokoládé is. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát és tegyük félre. Puha vajjal kenjük ki a kuglófformát jó alaposan majd lisztel szórjuk be, azt megakadályozva hogy majd letapadjon a tésztánk miközben sül. A formát félig töltsük meg a tésztával és 180C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, ez körülbelül 40 perc.

Ha a kuglóf megsült várjuk meg míg kihűl, és díszítsük cukormázzal aszalványokkal és magokkal. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .