Ez az étel egy igazi magyar tradicionális fogás. Mindennek az alapja a sűrű ízes szaft, amivel meglocsoljuk a frissen kifőtt galuskát. És persze ne feledkezzünk meg az omlósra főtt csirkehúsról sem, amihez épp hogy hozzáérünk leomlik a csontról. Számomra elképzelhetetlen ez az étel friss ropogós fehérkenyér és savanyúság nélkül. A ropogós kenyerünkkel kitunkolhatjuk a tányér aljában maradt szaftot. Isteni ízorgia, egyszerűen megunhatatlan. És ráadásul ez az étel is abba a csoportba tartozik, ami nagyon finom másnap vagy akár még harmadnap is.

Paprikás csirke galuskával

Hozzávalók:

Paprikás csirke:

  • 6 db alsó és 6 felső csirkecomb
  • 1 db nagyobb tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • 1 db babérlevél
  • 2-3 kisebb zsenge ág kakukkfű
  • 2 ek pirospaprika
  • 1,5 dl víz

Galuska:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl víz
  •  tálaláshoz 2 dl tejföl, savanyú paprika és friss kakukkfű.

Elkészítés:

A csirkecombokat megtisztítjuk ha szükséges, majd átmossuk. Egy magasabb falú edénybe olajat hevítünk és megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadunk minden fűszert a fűszerpaprika kivételével. Párat forgatunk rajta és hozzáadjuk a pirospaprikát is, megkeverjük, és máris felöntjük a vízzel. A pörköltalapba beletesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot is. Belefektetjük a csirkecombokat is. Kicsit átforgatjuk és lefedjük fedővel. Hagyjuk hagy rotyogjon. Néha nézzünk rá, és ha kell pótoljuk a folyadékot, forgassuk át. Körülbelül 1 óra alatt elkészül.

Amíg a paprikás csirke rotyog, elkészíthetjük a galuskánkat. Felteszünk egy nagy lábas sós vizet forrni.  A galuska hozzávalóit összekeverjük egy nagyobb tálba. Addig keverjük, amíg egy teljesen homogén fényes masszát nem kapunk. Majd egy galuskaszaggató segítségével a forró vízbe szaggatjuk. Ha feljött a víz tetejére még 2 percig főzzük és leszűrjük. Alaposan átmossuk majd bors és olaj keverékében átforgatjuk. Így biztosan nem fog összeállni a galuskánk.

El is készültünk az ételünkkel. Tálalhatunk mellé egy kis tejfölt, savanyúságot és friss ropogós kenyeret.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .