Idén igazi szörnyeteg répák teremtek nálunk, már-már rémisztőek voltak amikor kikerültek a föld alól, de az alakjuk nem befolyásolja az ízüket. Szóval totálisan igaz rájuk a „ronda, de finom „régi magyar közmondás. Imádjuk a sárgarépát minden formában elkészítve és ez a krémleves, amit most hoztam nektek mondhatom, hogy szuper izgi ízvilággal rendelkezik, egy kis indiai beütéssel. A sárgarépa azért is szuper zöldség nálunk, mert szinte minden fűszert el tud magán viselni, de tényleg most semmi nem jut eszembe amire azt mondanám, hogy na ezt neee.. Nálam a fő csapás a gyömbér, kurkuma, fokhagyma és lime quartet lesz. Krémes, selymes, fűszeres és hűsítő, sok-sok izgalmas feltéttel kiegészítve.
Hozzávalók:
Krémleves:
- 4 db nagyobb sárgarépa
- 1,5 l zöldségleves alaplé (ha nincs víz)
- 1 közepes burgonya (Marabel)
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 dl tejszín
- 60 g vaj (min.82%)
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 kk. kurkuma
- 1 lime leve és héja
- 1 ág friss kakukkfű
- színesbors
- só
Vajon pirított bébirépa vagy karikázott répa:
- 10 db bébirépa vagy 1 db sárgarépa felkarikázva 3 mm-re
- 30 g vaj (min 82%)
- 1 ág kakukkfű
- színesbors
- só
Kiegészítő feltétek ízlés szerint:
- pirított földimogyoró
- Narancs karikák
- fokhagymás pirítós
- pár levél petrezselyem
- pár csepp tejszín és olívaolaj
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a sárgarépákat és karikázzuk fel néhány milliméteres karikára. A burgonyát is pucoljuk meg és vágjuk fel a répával körülbelül megegyező méretűre. Nem fontos, hogy tökéletesen egyforma legyen, mert úgy is le lesz turmixolva. Pirítsuk meg az olívaolajon az apró kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát és adjuk hozzá a fűszereket is, a gyömbért pucoljuk meg és reszeljük le. Néhány másodpercig pirítsuk a fűszereket is, majd öntsük fel az alaplével és dobjuk bele a répakarikákat is. Forrástól számítva főzzük körülbelül 15- 20 percet vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Nem kell a répát szétfőzni mert veszít az ízéből. Mehet hozzá a tejszín és már le is vehetjük a tűzről. Botmixer segítségével turmixoljuk le és adjuk hozzá a hideg vajat is. Ekkor még lehet kóstolgatni és után fűszerezni is.
A bébirépákat alaposan tisztítsuk meg egy kefe segítségével, én szeretek hagyni a zöldjéből is rajta, mert ez tök mutatós. Hevítsünk fel egy serpenyőt dobjuk bele a vajat és pirítsuk le a répákat, ízlés szerint sózhatjuk borsozhatjuk is. Kakukkfűvel még tovább tudjuk aromásítani.
Meg is vagyunk ezzel a szuper egyszerű levessel, amit megannyi feltéttel még ízletesebbé és izgalmasabbá tudunk varázsolni.
Pirítsunk hozzá néhány szelet kenyeret, törjünk össze mogyorót, csepegtessük meg tejszínnel, olívaolajjal és szórjunk rá petrezselymet.
A legjobb az egészben, hogy hidegen és melegen is épp olyan finom! ?