A kuglóf egy nagyon régi tradicionális édesség, manapság leginkább karácsonykor kerül a családok asztalára a menü megkoronázásaként. Számtalan változatban elkészíthető finomság, készülhet élesztős kelt tésztaként vagy akár sütőporral is. Feldobhatjuk bármilyen aszalt gyümölccsel, magvakkal vagy akár csokidarabokkal. A kuglóf esztétikailag is az asztal éke lehet, nem csak finom, de szemet gyönyörködtető is. Szerintem frissen a legfinomabb, de másnap egy bögre langyos tejjel tökéletes reggeli lehet belőle.
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 12 g sütőpor
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 12 Bourbon vaníliáscukor
- 2,5 dl tej
- 1 citrom leve
- 1 nagy csipet só
- 1 kk fahéj
- fél kk szerecsendió
- fél kk szegfűszeg
- fél kk gyömbér
- 1 db narancs reszelt hája
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 dkg mogyorós csokoládé
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt vörösáfonya (+díszítés)
- 5 dkg aszalt sárgabarack (+díszítés)
- 3 dkg aszalt gyömbér
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
Cukormáz:
- 7 ek porcukor
- 2 tk citromlé
Elkészítés:
Egy nagy keverőtálba háborítsuk ki a vajat a cukorral, keverjük hozzá a citromlevet, tejfölt, tojást és a tejet is. Szitáljuk bele a sütőporos lisztet és alaposan dolgozzuk össze. Jöhetnek bele a fűszerek az aszalt gyümölcsök és a csokoládé is. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát és tegyük félre. Puha vajjal kenjük ki a kuglófformát jó alaposan majd lisztel szórjuk be, azt megakadályozva hogy majd letapadjon a tésztánk miközben sül. A formát félig töltsük meg a tésztával és 180C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, ez körülbelül 40 perc.
Ha a kuglóf megsült várjuk meg míg kihűl, és díszítsük cukormázzal aszalványokkal és magokkal. 🙂