Az aranygaluska egy tradicionális magyar desszert kelt tészta az alapja, amit ropogós dióba forgatunk. És hogy jobban csússzon nyakon lehet önteni krémes vaníliasodóval. Ritkább változata a fahéjba forgatott tésztagombócok, de nem ritka az sem ha a rétegek közé baracklekvár kerül, vagy akár mazsola. A frissen készült galuska még melegen a legtutibb, de akár másnap vagy harmadnap is nagyon isteni élményt nyújthat akár reggelire is. Én Karácsonykor és Húsvétkor is szívesen készítem nagyon szépen mutat az ünnepi asztalon.
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg vaj (min. 82%-os)
- 2,5 dl tej
- 2 ek. cukor
- 3 db tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 12 g bourbon vanília
- 1 nagy csipet só
- 5 dkg darált dió a forma kiszórásához
- 1 ek vaj a forma kikenéséhez
Hempergetéshez:
- 10 dkg vaj (min. 82%-os)
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
Sodóhoz:
- 3 dl tej
- 5 db tojássárga
- 4 dkg cukor
- 12 g Bourbon vanília
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk és adunk hozzá 1 ek cukrot elkeverjük, majd beleszórjuk az elmorzsolt élesztőt is, hagyjuk szépen felfutni.
A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg vajat és alaposan elmorzsoljuk benne. Jöhet a keverőtálba a tojások sárgája, a csipet só, a vaníliás cukor és cukor, egy citrom reszelt héja és a felfutott élesztős tej.
Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, majd takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kelni míg duplájára nem nő.
Vajazzuk ki alaposan a tortaformát majd szórjuk meg darált dióval.
Nyújtsuk ki a tésztát hüvelykujjnyi vastagra és egy maximum 4 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a kis korongocskáinkat. Olvasszuk fel a vajat (vigyázzunk ne hevüljön nagyon fel!)és forgassuk bele a korongot majd pedig hempergessük bele a cukros dióba. Huppanhatnak is a kibélelt tortaformákba ne túl szorosan. Én egy rétegben készítettem most, de akár több rétegben is rakhatjátok. Szórjuk a maradék diót a tetejére, majd hagyjuk kelni még 20 percet langyos helyen.
180C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük vagy amíg szép aranybarnára nem pirul a teteje.
Amíg sül az aranygaluska készítsük el a vaníliasodót. Egy fém habtálban alaposan keverjünk el minden hozzávalót habverővel, majd vízgőz felett főzzük sodó állagúvá, folyamatos kevergetés mellett.
Az elkészült aranygaluskát jól nyakonöntve sodóval tálaljuk. 🙂