Az aranygaluska egy tradicionális magyar desszert kelt tészta az alapja, amit ropogós dióba forgatunk. És hogy jobban csússzon nyakon lehet önteni krémes vaníliasodóval. Ritkább változata a fahéjba forgatott tésztagombócok, de nem ritka az sem ha a rétegek közé baracklekvár kerül, vagy akár mazsola. A frissen készült galuska még melegen a legtutibb, de akár másnap vagy harmadnap is nagyon isteni élményt nyújthat akár reggelire is. Én Karácsonykor és Húsvétkor is szívesen készítem nagyon szépen mutat az ünnepi asztalon.

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj (min. 82%-os)
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 g bourbon vanília
  • 1 nagy csipet só
  • 5 dkg darált dió a forma kiszórásához
  • 1 ek vaj a forma kikenéséhez

Hempergetéshez:

  • 10 dkg vaj (min. 82%-os)
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj

Sodóhoz:

  • 3 dl tej
  • 5 db tojássárga
  • 4 dkg cukor
  • 12 g Bourbon vanília

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk és adunk hozzá 1 ek cukrot elkeverjük, majd beleszórjuk az elmorzsolt élesztőt is, hagyjuk szépen felfutni.

A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg vajat és alaposan elmorzsoljuk benne. Jöhet a keverőtálba a tojások sárgája, a csipet só, a vaníliás cukor és cukor, egy citrom reszelt héja és a felfutott élesztős tej.

Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, majd takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kelni míg duplájára nem nő.

Vajazzuk ki alaposan a tortaformát majd szórjuk meg darált dióval.

Nyújtsuk ki a tésztát hüvelykujjnyi vastagra és egy maximum 4 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a kis korongocskáinkat. Olvasszuk fel a vajat (vigyázzunk ne hevüljön nagyon fel!)és forgassuk bele a korongot majd pedig hempergessük bele a cukros dióba. Huppanhatnak is a kibélelt tortaformákba ne túl szorosan. Én egy rétegben készítettem most, de akár több rétegben is rakhatjátok. Szórjuk a maradék diót a tetejére, majd hagyjuk kelni még 20 percet langyos helyen.

180C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük vagy amíg szép aranybarnára nem pirul a teteje.

Amíg sül az aranygaluska készítsük el a vaníliasodót. Egy fém habtálban alaposan keverjünk el minden hozzávalót habverővel, majd vízgőz felett főzzük sodó állagúvá, folyamatos kevergetés mellett.

Az elkészült aranygaluskát jól nyakonöntve sodóval tálaljuk. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .