A máglyarakás az egyik kedvenc őszi téli desszertem. Érdekes nevét nagy valószínűséggel a tetején elterülő megpirult tojáshabról kapta. Ez is pont úgy emelkedik ki a süteményből, mint a lobogó máglyarakásból a felcsapó tűznyelvek. A süteményünk alapja egy kenyérfelfújt, aminek a tetejébe jönnek a jobbnál jobb feltétek, mint a baracklekvár, az alma és a dió. De persze nem kell ragaszkodni a hagyományos elkészítési módhoz. Nyugodtan kísérletezzünk különböző lekvárokkal és gyümölcsökkel, vagy akár a pékárut is lecserélhetjük egy jó kis briósra vagy kalácsra. Nálunk általában a máglyarakás egy jó tartalmas leves után következik, mint második fogás. Annyira tartalmas és laktató ez a desszert, hogy könnyedén megállja a helyét főételként is, ha valami bűnös élvezetre vágyunk.

Máglyarakás

Hozzávalók

Felfújt alap:

  • 8 db szikkad zsemle
  • 7 dl tej
  • 6 db tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 12 g vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 ek zsemlemorzsa

Töltelék:

  • 3 db alma
  • 10 dkg durvára tört dió
  • 1 tk fahéj
  • 3 ek barna cukor

Hab:

  • 6 db tojásfehérje
  • 6 dkg cukor
  • 3 ek baracklekvár

Elkészítés:

Elsőként a tejes mártogatósunkat készítsük el, mert ennek egy kicsit hűlnie kell. Egy forralóba jöhet a tej és szép sorban a többi hozzávaló a zsemle és a zsemlemorzsa kivételével. Nagyon alacsony hőfokon folyamatos kevergetés mellett hevítsük fel a tejes keveréket, amíg az el nem kezd gyöngyözni kissé. Tegyük félre és várjuk meg amíg szobahőmérsékletűre hűl.

Ez idő alatt szeleteljük fel a kifliket körülbelül 2 cm vastagságúra. És a megtisztított, kimagozott almákat is szeljük fel vékony szeletekre.

Vegyünk egy tortaformát, vagy bármilyen magas falú sütőedényt, az aljába szórjunk egy kevés zsemlemorzsát. A kihűlt tejes keverékbe áztassuk be a kiflik felét, csak egy pillanatra tegyük bele és merítsük el őket, majd már csepegtethetjük is le. Mehet a zsemlemorzsával kibélelt tepsibe szépen egymás mellé helyezve, amíg ki nem töltik teljesen a forma alját. Jöhet rá vékony rétegben a sárgabarack lekvár, a dió, az alma szeletek, a fahéj és a barna cukor, végül pedig egy kis zsemlemorzsa ismét. Erre fedő szintként jöhet a kifli maradék része is, áztassuk be és ezt is rétegezzük rá az alapunkra. Kenjük meg a tetejét baracklekvárral és 180C-os sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.

Amíg sül a felfújtunk, készítsük el a habot. A cukorral verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd egy fakanál segítségével forgassuk bele a baracklekvár is.

Halmozzuk a megsült alapra és tapicskoló mozdulatokkal alakítsuk ki rajta a „lángcsóvákat”. 120-130C-os sütőben süssük enyhén barnára.

Ha elkészült, várjuk meg amíg kissé kihűl, így könnyebb lesz szeletelni.

Jó étvágyat hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .