A képviselőfán egy nagyon elegáns desszert különlegesség. Bár nem tartozik a legegyszerűbben elkészíthető édességek közé, de néha megéri rászánni az időt. A roppanós égetett tészta és a lágy krémek összhatása igazán rabul-ejtő harmóniát alkot a csodás kis tornyocskákban. Én most egy hagyományos vaníliás krémmel töltött változatot hoztam nektek, de megtölthetitek számtalan krémvariációval. Az egyik nagy kedvencem a karamellás krémmel töltött, de a narancsos csokoládés sem utolsó. A Karácsony közeledtével talán ez utóbbi a legaktuálisabb egy szuper karácsonyi desszertnek is akár.
Képviselőfánk
Égetett tészta:
- 20 dkg vaj
- 1,5 dl víz
- 20 dkg liszt
- 5 tojás
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
Vaníliás krém:
- 5 db tojássárgája
- 4 dl tej
- 4 ek liszt
- 5 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 nagy ek zselatin
- 2 ek forró víz
Tojáshab a krém lazításához:
- 1 db tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 1,5 ek víz (kb. kevés)
Tejszínhab:
- 0,5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Elkészítés:
Az égetett tésztához vegyünk elő egy kis lábast tegyük bele a vizet a vajat a cukrot és a sót. Forraljuk fel majd adjuk hozzá a lisztet is. Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk 1-2 percig a tésztát. Ha az már elválik a lábas falától és egységes masszát alkot tegyük át egy tálba és hűtsük langyosra. Majd apránként keverjük hozzá a tojásokat is. A kész tészta masszánkat töltsük habzsákba és nagyobb diónyi méretű tésztahalmokat nyomjunk egy sütő tepsire. Hagyjunk jó nagy távolságot a halmocskák között, mert ezek megtriplázzák majd méretüket. 180 C-os sütőben süssük őket szép arany barnára, körülbelül 20perc.
Amíg a tésztánk sül készítsük el a főzött krémet. Egy tálba tegyük bele a lisztet és öntsük fel 1,5 dl tejjel. Keverjük el csomómentesre majd lazítsuk még körülbelül 1 dl tejjel. Mehet bele a tojások sárgája és vaníliás cukor is. Fogjunk egy kislábast tegyük bele a maradék tejet és adjuk hozzá a csomómentesre dolgozott keveréket is. Lassú tűzön főzzünk belőle kemény krémet. Majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a cukrot és a forró vízben feloldott zselatint is. Hűtsük szoba-hőmérsékletűre.
Amíg hűl a sűrű krémünk készítsük el hozzá a tojáshabunkat. Egy kislábasba tegyük bele a két kanál vizet és a cukrot alacsony lángon addig hevítsük, amíg gyöngyözni és habozni kezd. Ekkor már teljesen átlátszó egynemű folyadékot kell hogy kapjunk. Verjük fel a habot keményre majd vékony sugárban csorgassuk hozzá a cukorszirupunkat, miközben folyamatosan verjük a habot. Az így kapott kemény tojáshabot keverjük el a szoba-hőmérsékletű krémmel. Ezzel meg is vagyunk töltsük bele egy habzsákba.
Verjük fel a tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá és ez is mehet egy habzsákba.
Ha a tésztánk megsült hagyjuk, hogy kihűljön majd vágjuk le mindegyik tetejét.
Töltsük meg a tészták talpát krémmel majd jöhet rá a tejszínhab is, végül nyomjuk a tetejükbe a fedeleket is.
Ha van kedvünk csorgassunk a tetejükbe karamellát, ez még jobban feldobja a roppanóságával, vagy csak egyszerűen hintsük meg porcukorral.
Jó étvágyat hozzá! 😉 🙂