A bolognai spagetti az egyik legismertebb olasz tésztaétel, ami meghódította már az egész világot. Ez nem is csoda, óriási sikere köszönhető annak a fantasztikus ízharmóniának, ami ebben a raguban fuzionál. Az alapvető összetevők, mint a paradicsom, hagyma, fűszernövények és a darált hús már önmagában is isteni végeredményt alkot, hát még ha mindezt rászedjük egy kis aldentére főzött gőzölgő tészta halomra. A tetejét pedig megkoronázzuk egy kis reszelt sajttal, ühhh egy tányérnyi olasz tészta csoda.
Bolognai spagetti
Hozzávalók:
- 500 g spagetti tészta
- 60 dkg sertéscomb darálva
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 db répa reszelve
- 1 marék friss bazsalikom
- fél marék friss oregánó
- 1 ek friss kakukkfű
- 2 db paradicsom apróbb kockára vágva
- 5 dl paradicsompüré
- só
- bors
- 10 dkg sajt (pl. parmezán)
Elkészítés:
Egy magasabb falú serpenyőbe tegyük oda az olajat hevülni, majd pirítsuk meg benne kissé az apróra vágott vöröshagymát. Majd mehet bele a reszelt répa, sózzuk, borsozzuk és kicsit pirítsuk ezzel is tovább. Ezután jöhet a reszelt fokhagyma, a paradicsom és a friss fűszernövények is. Ha pirítottuk 1-2 percet bele is boríthatjuk a darált húsunkat és fehéredésig kevergessük. Jöhet a vörösbor és a paradicsompüré is. Körülbelül 40 percet főzzük kis lángon fedő alatt. Néha keverjük meg le ne égjen. A végeredmény egy szaftos piros sűrű ragu lesz.
Egy nagyobb edénybe tegyünk oda sós vizet forrni, amiben főzzük kis a spagetti tésztát. Körülbelül 8 perc alatt tökéletes aldentére fő. Ha kifőtt én általában egy kis extra szűz olívaolajjal és frissen őrölt borssal össze szoktam forgatni.
És már adagolhatjuk is a gőzölgő tésztakupacunkra a fűszeres húsos ragunkat. A tetejére pedig mehet egy kis reszelt sajt és esetleg néhány levél friss bazsalikom.
Vigyázat túladagolási veszély elég gyakran fenn áll…. 😀
Jó étvágyat hozzá! 😉