A rizskochra elsősorban desszertként tekintünk. De gyakran készül vasárnapi ebédként egy tartalmas leves mellé. Én általában egy jó kis bableves vagy gulyásleves kísérőjének szoktam készíteni, így a desszertet is letudom egycsapásra.  A rizskoch másnéven rizsfelfújt egy igazi retro édesség, de népszerűségéből mit sem veszített az eltelt idők alatt. Számtalan módon lehet ízesíteni ezt a rizses desszertet, és az öntetek variációja is csak a kreativitásunkon múlik. Én most egy hagyományos eperlekváros öntettel készítettem. De készülhet akár citromos sodóval, csoki öntettel, szirupokkal és még sorolhatnám. Talán a sikere pont abban rejlik, hogy milyen jól lehet az ízvilágát változtatni, és egy kicsit mindig meg tud újulni.

Rizskoch eperlekvárral

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 1 l tej
  • 1 dl víz
  • 6 db tojás sárgája
  • 3 ek liszt
  • 6 db tojás fehérje
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 15 dkg barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl eperlekvár
  • pár levél menta

Elkészítés:

Egy lábasba feltesszük a vizet melegedni, beletesszük a rizst és addig kavargatjuk, amíg a rizs elissza a vizet. Felöntjük a tejjel és a rizst puhára főzzük. Alacsony hőfokon dolgozzunk, hogy a tej nehogy kifusson vagy odaégjen, néha keverjük meg. Ha besűrűsödött és megfőtt a rizs levehetjük a tűzről. Adjuk hozzá a barna cukor, vaníliás cukrot, mazsolát, citromhéjat és a csipet sót. Alaposan keverjük el s hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Amíg a rizs hűl, verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá egy csipet sóval. Majd készítsük el a a tojásos kötőanyagunkat. Jöhet egy keverőtálba a tojások sárgája, a langyos vaj és a liszt is. Csomómentesre keverjük el.

Egy magasabb falú 25×25 cm-es tepsit vagy jénait vajazzunk ki. Keverjük össze a rizses masszát a tojásos egyvelegünkkel, majd pedig óvatosan forgassuk bele a tojáshabunkat is.  Mehet a kivajazott jénaiba és 180C-on körülbelül 40 percet süssük, vagy amíg aranybarna lesz a teteje.

Ha megsült a rizskochunk várjuk meg hogy kicsit hűljön, majd szórjuk meg a tetejét alaposan porcukorral.  Szeleteljük nagyobb kockákra, majd a tálalásnál öntsük le eperlekvárral és díszítsük friss mentával.

Jó étvágyat hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .