A rizskochra elsősorban desszertként tekintünk. De gyakran készül vasárnapi ebédként egy tartalmas leves mellé. Én általában egy jó kis bableves vagy gulyásleves kísérőjének szoktam készíteni, így a desszertet is letudom egycsapásra. A rizskoch másnéven rizsfelfújt egy igazi retro édesség, de népszerűségéből mit sem veszített az eltelt idők alatt. Számtalan módon lehet ízesíteni ezt a rizses desszertet, és az öntetek variációja is csak a kreativitásunkon múlik. Én most egy hagyományos eperlekváros öntettel készítettem. De készülhet akár citromos sodóval, csoki öntettel, szirupokkal és még sorolhatnám. Talán a sikere pont abban rejlik, hogy milyen jól lehet az ízvilágát változtatni, és egy kicsit mindig meg tud újulni.
Rizskoch eperlekvárral
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 1 l tej
- 1 dl víz
- 6 db tojás sárgája
- 3 ek liszt
- 6 db tojás fehérje
- 10 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 15 dkg barnacukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 dl eperlekvár
- pár levél menta
Elkészítés:
Egy lábasba feltesszük a vizet melegedni, beletesszük a rizst és addig kavargatjuk, amíg a rizs elissza a vizet. Felöntjük a tejjel és a rizst puhára főzzük. Alacsony hőfokon dolgozzunk, hogy a tej nehogy kifusson vagy odaégjen, néha keverjük meg. Ha besűrűsödött és megfőtt a rizs levehetjük a tűzről. Adjuk hozzá a barna cukor, vaníliás cukrot, mazsolát, citromhéjat és a csipet sót. Alaposan keverjük el s hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Amíg a rizs hűl, verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá egy csipet sóval. Majd készítsük el a a tojásos kötőanyagunkat. Jöhet egy keverőtálba a tojások sárgája, a langyos vaj és a liszt is. Csomómentesre keverjük el.
Egy magasabb falú 25×25 cm-es tepsit vagy jénait vajazzunk ki. Keverjük össze a rizses masszát a tojásos egyvelegünkkel, majd pedig óvatosan forgassuk bele a tojáshabunkat is. Mehet a kivajazott jénaiba és 180C-on körülbelül 40 percet süssük, vagy amíg aranybarna lesz a teteje.
Ha megsült a rizskochunk várjuk meg hogy kicsit hűljön, majd szórjuk meg a tetejét alaposan porcukorral. Szeleteljük nagyobb kockákra, majd a tálalásnál öntsük le eperlekvárral és díszítsük friss mentával.
Jó étvágyat hozzá!