Itt van a friss lédús és napérlelte paradicsom szezonja. Jöhetne a különféle paradicsomos ételeke. Én most paradicsomos húsgombócot készítettem kicsit újragondolva. Friss paradicsomot és friss fűszernövényeket használtam a szósz elkészítéséhez. Így egy igazán frissítő és fűszeres szószt kaptam végeredményként. A húsgolyókat pedig megtöltöttem mozzarellával és sütőben sütöttem meg szép aranybarnára. Én így nyáron jobban szeretem ezt a változatot, télen pedig a jó kis „menzás” változatot az elrakott paradicsompüréből. A látvány és az ízvilág felturbózásaként pedig különféle koktélparadicsommal lehet dúsítani a szószunkat. Ezt akár nyersen vagy akár grillezve is nagyon fel tudja dobni az ételünket.
Nyári paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók
Húsgolyók:
- 60 dkg darált sertéshús
- 10 dkg száraz mozzarella
- 1 tk egész római kömény
- 1 tk szerecsendió
- só
- bors
Paradicsomszósz:
- 1kg paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 1 marék friss oregáno
- 1 marék friss bazsalikom
- 3 ek olaj
- 1 dl tejszín
- só
- bors
Díszítés:
- több féle koktél paradicsom
- bazsalikomlevél
Elkészítés
A darált húst keverjük össze a fűszerekkel, majd vegyünk egy adagot a kezünkbe és kissé lapítsuk el. A mozzarellát vágjuk fel 2×2 cm-es kockákra és burkoljuk be a hússal. Alaposan göngyölgessük össze a tenyerünk között, hogy ki ne folyjon majd a sajt a sütésnél. Egy sütő tepsit olajozzunk ki és helyezzük bele a húsgolyókat. 200C-os sütőben legalább 30 percet süssük, vagy amíg szépen meg nem pirul.
Amíg a húsgolyó sül készítsük el a paradicsomszószt. Az olajat hevítsük fel egy magasabb falú serpenyőben, majd pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Mehet bele a reszelt fokhagyma is, ezzel is pirítsuk kicsit. Jöhet bele a feldarabolt paradicsom és a friss fűszernövények is. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk főni. Ha a paradicsom már elkezdett szétfőni, hozzáadhatjuk a tejszínt és már le is vehetjük a tűzről. Turmixszoljuk le alaposan.
Grillezett koktélparadicsommal dúsíthatjuk a szószunkat és egy kis bazsalikomlevéllel díszíthetjük.
Jó étvágyat hozzá! 🙂 😉