A strandolós kaják királya szerintem a lángos. Bár bennem mindig kérdésként merült fel, hogy vajon miért is szeretjük ennyire a lángost 40 fokban? Hisz azért nem egy könnyed frissítő ételről beszélünk. De még is a lángos hódított, hódít és valószínűleg örökké hódítani fog egy jó kis fürdőzés után. Szuper egyszerű recept, és a végeredmény mégis rabul ejtő állag és ízvilág. Az én kedvenc változatom az extra turbós sajtos-tejfölös lángos, jó sok fokhagymával. Én most egy villám lángostészt változatot hoztam el nektek, amiben tejföl váltja fel a törtburgonyát. Azért szeretem ezt a tésztát, mert miután elkészül, még akár 3 napig tárolhatjuk hűtőben. Így amikor kedvünk támad, csak előkapjuk a tésztát és sütünk néhány friss gőzölgő ropogós lángost. Szóval ha egy jó lángost szeretnétek enni ami gyorsan elkészül és fillérekből kijön az egész családnak, akkor csapjatok bele.

Sajtos tejfölös villám lángos

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 5 dl tej
  • 2 dl zsíros tejföl
  • 1 ek só
  • 1l olaj a sütéshez

Feltétek:

  • 30 dk sajt
  • 3 dl tejföl
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

A tejből langyosítsunk meg 1,5 decilitert, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt.  Tegyük, félre hagyjuk hogy felfusson. A tészta többi hozzávalóit tegyük bele egy nagyobb keverőtálba. Ha felfutott az élesztő azt is adjuk hozzá és alaposan dolgozzuk ki, homogén selymes tésztát kell kapnunk. Lisztezzük meg az elkészült tésztánk tetejét, majd takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk, hogy duplájára keljen.

Eközben előkészíthetjük a feltéteket. Reszeljünk le egy egész fej fokhagymát, amit keverjünk el 1 kanál olajban. Én repceolajat használtam. Reszeljük le a sajtot és keverjük simára a tejfölt.

Ha a tésztánk megkelt. Tegyünk oda egy magas falú serpenyőbe bő olajat és kezdjük el hevíteni. Olajozzuk be a kezünket és tépjünk egy akkora darabot a tésztánkból amekkora lángost szeretnénk.  Formázzuk meg a tésztánkat körülbelül2 cm vastagságú legyen.

Ha felforrósodott az olaj óvatosan engedjük bele kézzel a tésztát. Süssük szép aranybarnára mindkét oldalát és alaposan csöpögtessük le. A még meleg lángost sózzuk meg és tegyük rá a nekünk tetsző feltéteket.  Én alaposan meg szoktam kenni fokhagymával megkenem tejföllel és végül megszórom jó sok sajttal.

Próbáljátok ki ti is ezt a receptet higgyétek el nem fogtok csalódni!

Jó étvágyat hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .