Szalagos fánkocskák csoki fondanttal.

Hozzávalók:

Fánk:

1/2kg liszt

4dkg friss élesztő

5dkg cukor

5dkg langyos vaj

3 tojás sárgája

2ek. rumaroma

csipet só

kb 1/2l tej

1l olaj a sütéshez

 

Csokoládé fondant:

50g vaj (min80%-os)

100g étcsokoládé

1dl tejszín

 

Szórások:

100g zabkeksz

5dk porcukor

5dkg kókuszreszelék

 

A tejből körülbelül 1 dl-t meglangyosítok, beleteszem az élesztőt és 1 kanálnyi cukrot. Hagyom, hogy az élesztő felfusson. Eközben a liszthez hozzáadom a cukrot, a tojások sárgáját, a langyos vajat, a rumaromát, a csipet sót, majd pedig a felfutott élesztőt. Én a tejet nem szoktam egyszerre beleönteni, mert minden liszt más és más. 2-3 részletben adagolom a masszához attól függően, hogy szükség van-e még rá a megfelelő állag eléréséhez. A videóban láthatjátok, milyennek kell lenni a tésztának. Én kicsit hígabbra szoktam hagyni a fánk tésztát, mert szerintem így még másnap is isteni finom pihe puha marad. Körülbelül 10 percig dagasztom kézzel, amíg szép egyenletes tésztát nem kapok. Ezt robotgépben 5 percre lehet lerövidíteni.

A dagasztás befejezése után lisztet hintek a tetejére és letakarom egy konyharuhával. Hagyom, hogy duplájára keljen a tészta. Ha megkelt lisztezett deszkára borítom, 2-3 cm vastagságúra nyújtom. Fánk szaggatóval vagy pohárral kiszúrom, és letakarva újra kelesztem.

Lábasban étolajat melegítek, ha a fánkok megkeltek beleteszem az olajba. Fontos hogy a fánk felső fele kerüljön alulra a lábasban. Majd pedig a lábast fedővel letakarom. Ha a fánkocskák oldala szép piros szalagos, megfordítom és most már fedő nélkül sütöm tovább. Ha a másik oldala is szép piros kiszedem törlőpapírra és hagyom, hogy kihűljön.

A csoki fondant elkészítése következik. Egy kislábasba beleteszem, a vajat hagyom, hogy elkezdjen olvadni. Majd pedig mehet bele a kockára tördelt csokoládé. Összemelegítem és beleöntöm a tejszínt. Nagyon fontos hogy alacsony hőfokon dolgozzunk, mert könnyen odaéghet vagy összerándulhat a csoki fondant.  Hagyjuk kicsit hűlni és már lehet is mártogatni bele a fánkokat. És nem is maradt más hátra, mint rászórjuk a kókuszt és a kekszet a csokoládésra. A porcukrosra pedig rászitáljuk a cukrot.

Figyelem túladagolási veszély faktor elég magas! 😀