Aki a hamburgert szereti annak biztosan be fog jönni ez a street food szendvics is. Én például jobban szeretem mint a hambit. Nagyon sok változatban el lehet készíteni különböző öntetekkel, salátákkal a feltéteknek csak a képzeletünk szab határt. A húst is lehet variálni én sertés lapockát használtam, mert jobb, ha egy kicsit magasabb zsírtartalmú húst használunk. Sokkal ízesebb és omlósabb lesz a húsunk állaga. Ez a fantasztikus találmány egyébként Amerikából származik a gyorskaják fellegvárából.
Azt imádom ebben az ételben, hogy egyszerre nagy mennyiséget el lehet készíteni. Egész sokáig eláll, bár nálunk 3 nap volt a rekord amíg kitartott. Csak kikapom a hozzávalókat a hűtőből és összedobom a teljes értékű étkezésnek megfelelő szendvicsemet. Húskedvelőknek kötelező kipróbálni, nem fogtok csalódni!
Pulled pork szendvics
Hozzávalók:
Hús:
- 2 kg sertés lapocka
- 4 evk só
- 2 tk bors
- 2 tk kakukkfű
- 2 tk oregánó
- 2 tk majoranna
- 2 tk fokhagyma garanulátum
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 5 dkg cukor
- 3 evk balzsamecet
- 4dl víz
Lilakáposzta saláta:
- 40 dkg lilakáposzta
- 2 dl tejföl
- 3 evk majonéz
- fél citrom leve
- 2 csipet frissen őrölt bors
- 1 tk só
Sült burgonya:
- 50 dkg burgonya (lehet fagyasztott is)
- 1 l napraforgó olaj
Savanyított lilahagyma:
- 2 db nagyobb lilahagyma
- 2 ek balzsamecet
- 1,5 dl víz
- 1 ek cukor
További feltétek:
- 4 db savanyú uborka
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A húst 1 napig száraz pácba hűtőben pihentetjük. A páchoz a fűszereket és a balzsamecetet beledörzsöljük a húsba. Másnap egy magasabb falú edénybe helyezzük és aláöntünk 4 dl vizet. Gondosan letakarjuk, hogy ne tudjon kijutni a gőz, különben meg ég a húsúnk a hosszú sütési idő alatt. 4 órán át sütjük 140C-os sütőben. Ha elkészült megvárjuk, hogy kicsit hűljön, majd villa segítségével szálaira húzzuk. A visszamaradt levet ne öntsük le ebben szedjük szét a husit, hogy finom szaftos legyen.
A lilakáposztát felszeljük vékony szálakra és egy nagyobb keverőtálba helyezzük. Majd a tejfölhöz hozzákeverjük a fűszereket, a citrom levét és a majonézt is. Az elkészült öntetet ráöntjük a káposztánkra és alaposan összeforgatjuk.
A lilahagymát is felszeljük vékony szeletekre. A vízhez hozzáadjuk a balzsamecetet és a cukrot. Homogén folyadékot készítünk, majd beletesszük a lilahagymát. Ennek legalább 20 percet állnia kell, hogy átvegye a hagyma az ízeket.
Végül megsütjük a burgonyát és összeállítjuk a szendvicsünket. A félbevágott zsemlébe teszünk egy kis lilakáposzta salátát rá a szeletelt savanyú uborkát, majd a hagymát és erre a húst. Végül megszórjuk friss petrezselyemmel a tetejét és tálalunk mellé egy kis sült krumplit.
Jó étvágyat hozzá! 🙂