Az utóbbi időben hanyagoltam a bulgurt mint köretet, pedig nagyon egészséges és laktató finomság. Így most előkaptam a konyhaszekrényből és egy könnyed tavaszi salátát csináltam belőle. Mellé pedig a húsvétról megmaradt rengeteg tojásból készítettem egy skót tojást is.  Itt a tavasz így jöhetnek a színes friss zöldségek, amik kellemesen üdévé teszik a salátánkat. Ez a saláta akár főételként is megállja a helyét. Akik nem annyira kedvelik a húsos ételeket nekik tökéletes könnyed ebéd vagy vacsora lehet.

De én most készítettem hozzá skót tojást, nehogy lerogyjon a rengeteg tojástól a polc. És nem csalódtam tökéltessen passzoltak egymáshoz. A majonézes tejföllel pedig megkoronáztuk az íz harmóniát. Belemártani a skót tojást a szószba és bekapni mellé egy kis roppanós salátát elképesztően jó.  Jöjjön is a recept.

Skót tojás, tavaszi bulgúrsalátával, majonézes öntettel:

Hozzávalók:

Skót tojás:

  • 60 dkg sertéshús
  • 6 db tojás (főzve, hagyhatod lágyra is, ha úgy szereted)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek worchestershire szósz
  • 1 csapott ek só
  • 1 tk bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 gerezd foghagyma
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 l semleges ízű olaj

Panír:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 db tojás

Bulgursaláta:

  • 1 bögre bulgur
  • 1 közepes kígyóuborka
  • 1 kápia paprika
  • 1 lilahagyma
  • 15 dkg csicseriborsó
  • 1 csokor petrezselyem

Dresszing:

  • 3 ek extra szűz olíva olaj
  • fél citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 csipet bors
  • 1 nagy csipet só

Majonézes tejfölös mártogatós:

  • 2 dl tejföl
  • 1 nagy ek majonéz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors

Elkészítés:

A tojásokat feltesszük főni hideg vízben. Én kemény tojásokat szeretnék kapni így 10 percig főni hagyom, forrás után számítva. (A skót tojáshoz gyakran lágyra hagyják a tojást.) Ha tojások megfőttek, akkor jeges vízben hűtjük pár percig majd megpucoljuk.

Elkészítjük a kolbászhúst. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük és hozzáadjuk a fűszereket és a foghagymát. Alaposan összedolgozzuk és korongokat képzünk belőle. Ezekbe a lapos korongokba kell belehelyezni a tojást és becsomagolni vele. Ha ezzel megvagyunk bepanírozzuk őket a megszokott módon. Bő olajban arany barnára sütjük őket.

1 bögre bulgurt felteszünk főni bő sós vízben. Amíg fő feldaraboljuk a zöldségeket a videóban látható formára. Majd elkészítjük a saláta dresszingjét. Ami mindössze annyi, hogy minden hozzávalót összekeverünk. Ha a bulgur megpuhult (Forrástól pár perc) leszűrjük és hagyjuk hogy teljesen kihűljön. Beleborítjuk, egy nagyobb salátás tálba beletesszük a felaprított zöldségeket és ráöntjük a dresszinget. Alaposan összekeverjük és meg is vagyunk vele.

Már csak az öntet van hátra. Amihez minden hozzávalót egy kis csuporban összekeverünk.

Tálalhatunk is jöhet a saláta mellé a skót tojás és egy kis tálkába majonézes tejföl.

Készen is vagyunk. Jó étvágyat kívánok! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .