Az egyik nagy kedvenc a családunkban a húsgombóc leves. A zsálya egészen különlegessé teszi a levesünk ízvilágát. Igazán tartalmas és laktató levesek közé tartozik. Akár főételként is megállja a helyét. Ez az az étel amiből a férjem mindig repetázik. És ha bár én nem vagyok nagy levesevő , de én is igazán kedvelem.
Zsályás húsgombóc leves
Hozzávalók:
- 60 dkg darát sertéshús
- 1 ág petrezselyem
- 1 marék zsályalevél
- 3 db sárgarépa
- 1 db gyökér
- 1 db zeller
- 1db burgonya
- 3 evk olaj
- 20 dkg zöldborsó
- 1 db tojás
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 8 db közepes fehér csiperkegomba
- 3 g fokhagyma
- só ízlés szerint
- 10 db szemes bors
- 1 tk egész kömény
- 1 tk őröltbors
Elkészítés:
A darált húst begyúrjuk a felaprított zsályával, sóval, őrölt borssal, zsemlemorzsával és az 1 darab tojással. Ezután körülbelül diónyi húsgolyókat készítünk belőle és betesszük a hűtőbe.
Egy fazékba olajt hevítünk, rádobjuk a köménymagot, foghagymát, borsot és a zsályát, egyet-kettőt keverünk rajta , hogy kioldódjanak az ízek. Vigyázzunk meg ne égjen a foghagyma. A zöldségeket a zöldborsó, a gomba és a burgonya kivételével átforgatjuk ebben az olajos keverékben, majd felöntjük a lábasunkat ¾ -ig vízzel. Sózzuk majd fedő alatt félkeményre főzzük. Ezután jöhet bele a húsgolyó, ezzel is körülbelül 10 percet főzzük. Majd végül beleboríthatjuk a burgonyát, zöldborsót és a gombát is. Addig főzzük amíg minden megpuhul a levesünkben. És már merhetjük is a finom tartalmas és ízes levesünket.
Jó étvágyat hozzá! 🙂