Ezt az ételt úgy jellemezném, hogy töménytelen tavasz. A kapor és a karalábé igazán kellemes és friss ízeket alkot. Ebben az időszakban a legfinomabb ez a zöldség, annyira zsenge, roppanós és édes. A szósz pedig még jobban kihozza az intenzív karalábé ízt.  Ha nem vagy nagy húsevő, akkor nyugodtan töltsd meg rizzsel, bulgurral, vagy akár lencsével. Így is igazán finom lesz. Szóval ha egy egészséges tavaszi könnyed receptre vágysz akkor ezt mindenképpen ajánlom figyelmedbe.

Töltött karalábé, karalábé szósszal

Hozzávalók:

  • 4 db nagyobb karalábé (és pár levél)
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 db lila, vagy vörös hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg sajt
  • 1 ek keményító
  • 1 tk édeskömény
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 tk szerecsendió
  • bors

Elkészítése:

A lilahagymát olajon megpirítjuk. Rádobjuk a darált húst. Hozzáadjuk a pirospaprikát, az édesköményt, a foghagymát, a sót és a borsot. Megpároljuk, míg a hús meg nem puhul, ha megpuhult felöntjük a tejfölös keményítős habarással. Hagyjuk egyet rottyani és már félre is húzhatjuk.

A karalábét megpucoljuk, tetejét levágjuk és kivájjuk a közepét. A héja kivételével mindent egy fazékba teszünk és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A vizet sózzuk. A karalábékat félpuhára főzzük. Majd leszűrjük a levét, amiből körülbelül 1,5 decinyit megtartunk. Ebbe visszarakjuk a karalábé kivájt közepét és leveleit. Beletesszük a tejszínnel kikevert keményítőt. Ha kell sózzuk és teszünk bele egy kis borsot és szerecsendiót. 1-2 percet hagyjuk rottyanni, majd levesszük a tűzről és és egy turmixgépbe tesszük, alaposan leturmixoljuk. Majd végül mehet bele a kapor is ezzel is összeturmixoljuk.

A kivájt karalábékat belehelyezzük egy sütőedénybe. Megtöltjük a darált húsos ragunkkal. Megszórjuk a tetejét sajttal és bedobjuk 180C-os sütőbe 15 percre, hogy a sajt megpiruljon rajta.

Mindennel elkészültünk jöhet a tálalás. Szedünk egy mélytányérba egy kis karalábé szószt, majd a közepébe állítunk egy karalábét. Rátesszük a tetejét és néhány karalábé levéllel díszítjük.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .