Itt a tavasz és vele együtt az isteni finom, gazdag ízvilágú krémlevesek időszaka is. Most egy spárga krémleves recepttel készültem nektek, amihez készítünk egy szuper roppanós kakukkfüves krutont is.  Én most kenyérbélből készítem, felkockázom és jól megpirítom. De nagyon sok változata elterjedt néha töltve is készítem, majd hozok nektek erre is egy jó kis receptet. 🙂 A krémlevesbe én most fehér és zöld spárgát is használtam, így egy szép pasztell zöld színt kaptam, de csinálhatjátok nyugodtan csak az egyikkel vagy csak a másikkal is.  Mi nagyon kedveljük a krémleveseket és ez az egyik kedvencünk. Próbáljátok ki, igazi vitaminbomba ebédre vagy vacsorára!

Spárgakrémleves kakukkfüves krutonnal

Hozzávalók:

  • 40 dkg fehér spárga
  • 40 dkg zöld spárga (fejeket rakjuk félre)
  • 1 db közepes burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek vaj
  • 3 ek olaj
  • 2,5 l zöldségalapél
  • 1 tk szerecsendió
  • bors

Kruton:

  • 0,5 dl olvasztott vaj (min.80% zsírtartalom
  • 1 marék friss kakukkfű
  • 2 szelet fehér kenyér

Elkészítés:

Egy magas falú edényben olajat hevítünk, majd megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát és ezzel is kicsit pirítjuk. Majd felöntjük egy kis zöldségalaplével, hogy ne piruljon már tovább. Mehet bele a megtisztított és felkarikázott fehérspárga, zöldspárga, burgonya, és a fűszerek is. Felöntjük annyi alaplével ami bőven ellepi, lefedjük és körülbelül 20 percig főzzük.

Miközben a levesünk fő, elkészíthetjük a kakukkfüves krutonunkat. Jelen esetben úgy készül, hogy kenyérbelét 1,5×1,5 cm-es kockákra vágjuk. Beletesszük egy tapadásmentes serpenyőbe, majd rászórjuk a friss kakukkfüvet és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Alaposan megpirítjuk a kenyérkockák minden oldalát és félretesszük amíg a leves elkészül.

Ha a levesben megfőttek a zöldségek, beleönthetjük egy kancsós turmixgépbe és alaposan turmixszoljuk össze. Szűrjük át egy sűrű szövésű szitán, hogy a fás részek fennakadjanak, majd rakjuk vissza forrni.

Mehetnek bele a zöldspárga fejek, és a vaj is. Ezzel már csak forrástól számítva 3 percet főzzük és el is készült az ínycsiklandozó levesünk.

Szedjük egy csuporba a levesből, majd szórjuk meg egy kis parmezánnal, csepegtessük meg extra szűz olívaolajjal és végül szórjuk meg roppanós krutonnal.

Jó étvágyat hozzá! 🙂 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .