Ezt a tortát egy nagyon kedves barátnőmnek készítem szülinapjára. Így igen nagy gondot fordítottam az ízvilágára és persze a kinézetére is. Elegáns nőies könnyed torta kerekedett ki belőle a végére. De be kell valljam amikor valakinek tortát vagy süteményt készítek mindig tripla annyira izgulok a végeredmény miatt. Vajon ízleni fog-e neki és úgy sikerül-e ahogyan az elképzeltem..? Így vésztervnek mindig ott van a tarsolyomban a kedvenc cukrászdám telefonszáma, de szerencsére még soha nem kellett használnom. Az oroszkrém torta szerintem tök szuper választás lehet meglepetés tortának bármilyen alkalomra és bárkinek. Nincsenek benne nagyon markáns ízek könnyed bársonyos vaníliás ízvilág. Ráadásul szuperegyszerű elkészíteni. Próbáld ki és lepd meg valamelyik családtagodat vagy barátodat. Tuti sikert fogsz aratni.
Oroszkrém torta gyümölcsökkel
Piskóta (22cm-es tortaformához):
- 250 ml tej
- 140 g puha vaj
- 230 g cukor
- 15 g vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 110 ml tejföl
- 290 g liszt
- 2,5tk sütőpor
- féltk só
Krém:
- 300 ml tej
- 190 g cukor
- 70 g keményítő
- 20 g zselatin
- 60 g vaj
- 5 db tojás sárgája
- 370 g felvert tejszínhab
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 10 dkg szamóca
- 5 dkg kékszőlő
- 2 db kivi
Díszítés:
- 200 g felvert tejszínhab
- 3 ek az oroszkrémből
- pár rózsafej (ehető és bio)
Elkészítés:
Piskóta:
A puha vajjal felhabosítjuk a cukrot robotgép segítségével. Ha felhabosodott hozzáadjuk a tojásokat és ezekkel is összedolgozzuk. Majd jöhet bele a többi összetevők tejföl, liszt, sütőpor, és só. Ezekkel is alaposan összekeverjük lassú fokozaton. És végül néhány adagban hozzáadjuk a tejet. Mehet 2 db 22 cm-es tortaformába és 160C- on kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Krém:
Egy kevés tejjel a tojások sárgáját és a keményítőt alaposan elkeverjük. A maradék tejet elkezdjük felmelegíteni vízgőz felett vagy nagyon alacsony hősmérsékleten. Egy keveset hagyjunk a tejből a zselatin felolvasztásához is. Hozzáadunk minden összetevőt a felvert tejszínhab és a zselatin kivételével. Majd hozzáadjuk folyamatos kevergetés mellett a keményítős tojásos tejet is. Addig kevergetjük nagyon alacsony hőfokon, míg be nem sűrűsödik a krémünk. Ha ez megtörtént levesszük és szobahőmérsékletűre hűtjük. ( 3 ek mennyiséget rakjunk félre a díszítéshez) Közben felverjük a tejszínhabot és felolvasztjuk forró tejben a zselatint. A tejszínhabból vegyünk ki a díszítéshez is körülbelül 200 g-ot. A kihűlt krémünkhöz hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, szépen apránként, majd pedig a feloldott zselatint is beleforgatjuk. A gyümölcsöket felkockázzuk.
Kezdődhet a torta betöltése. Veszünk egy 22 cm-es tortaformát az aljába fektetünk piskótát, amit megcsepegtethetünk egy kis rummal, majd megkenjük a krém harmadával és rászórunk egy kis felkockázott gyümölcsöt. Ezt a lépést még egyszer megismételjük. Majd az utolsó lap piskótánkat már csak rémmel kenjük meg. Legalább 3 órát hűtőben dermesztjük.
Ha a tortánk szépen összeállt jöhet a díszítés. A tejszínhabot összekeverjük az oroszkrémmel majd a tortánkat vékonyan bevonjuk vele. A maradékot egy habzsákba töltjük és a torta tetejére néhány díszt nyomunk belőle. Ebbe kezdjük el beletűzdelni a rózsákat. Én félkör alakban díszítettem. A végeredmény egy csajos letisztult tortácska. 😉
Jó étvágyat hozzá! 🙂