A pizza a legszuperebb street food kaják közé tartozik, nemhiába hódította meg az egész világot és ezzel együtt minket is. Az Olaszok nagyon tudtak valamit, amikor kitalálták ezt az ételt. Egyszerű, de mégis nagyszerű tartja a mondás, na ez nagyon igaz a pizzára. A házi tészta annyira finom, hogy én akár feltét nélkül is szívesen megenném. A széle ropogós a feltétek alatt pedig puha és foszlós. Egyszerűen annyira szuper, hogy csak a képzeletünk szab határt annak milyen feltéteket használunk. Én most egészen hétköznapi variációkat hozta nektek, szerintem ezeket majdhogynem mindenki szereti.

Házi pizza variációk: Margarita, tonhalas, kolbászos pepperónis, sonkás gombás kukoricás.

Hozzávalók:

Pizzatészta (5 db 30 cm-es pizzához):

  • 1 kg liszt
  • 500 ml langyos víz
  • 10 g friss élesztő
  • 4 ek olívaolaj
  • 1,5 ek cukor
  • 1 ek só

Paradicsomszósz a pizza megkenéséhez:

  • 500 ml paradicsompüré
  • 3 db friss paradicsom
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 4 g fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 marék friss oregáno
  • bors

Feltétek:

Margarita:

  •  1db nagy mozzarella golyó (vizes, 120g)
  • pár levél friss bazsalikom
  • 5 dkg száraz mozzarella reszelve

Tonhalas:

  • 1 db konzerv tonhal alaposan kinyomkodva (120 g)
  • 100 g zöld olívabogyó
  • fél citrom felkarikázva
  • 10 dkg száraz mozzarella reszelve

Kolbászos pepperónis:

  • 10 dkg vastag kolbász
  • 5 db savanyú pepperóni
  • 1 db paradicsom felkarikázva
  • 10 dkg száraz mozzarella reszelve

Sonkás gombás kukoricás:

  • 10 dkg sonka
  • 2 fej gomba
  • 8 dkg kukorica
  • 10 dkg száraz mozzarella reszelve
  • 1 dl olaj a tepsi kenéséhez

Elkészítés:

A pizzatésztához a lisztet egy nagyobb keverőtálba beletesszük. Hozzáadjuk a sót és az olívaolajat. A langyos vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez és alaposan összegyúrjuk. Ha a tésztánk már teljesen homogén és szép fényes, akkor meglisztezzük a tetejét és egy konyharuhával letakarjuk. Megkelesztjük, langyos helyen körülbelül 1 óra.

Amíg a tésztánk kel előkészítjük a feltéteket, felszeleteljük a zöldségeket és lereszeljük a sajtot.

Majd következhet a paradicsomszósz elkészítése. Egy magas falú serpenyőbe, vagy wokba felhevítjük az olajat. Rádobjuk az apróra felkockázott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát, lepirítjuk őket. Hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és ezzel is pirítjuk egy kicsit. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a friss fűszernövényeket is. 10 percig forraljuk majd egy magas falú keverőtálba alaposan összeturmixoljuk, félretesszük.

Közben a tésztánk már biztosan megkelt. Kiborítjuk egy lisztes felületre és egy kissé átdolgozzuk. 5 részre osztjuk, kis bucikat alakítunk ki belőlük. Ismét letakarjuk fél órára és pihentetjük.

Ha a tészták ismét megpihentek következhet a pizzák összeállítása. Sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral, majd csepegtetünk rá pár csepp olívaolajt és alaposan szétkenjük. Erre mehet egy tésztagolyó és a kezünk segítségével nyújtsuk ki szép szabályos kör alakúra. A pizzánk méretét az határozza meg, hogy milyen vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat. Én 30 cm-es pizzákat készítettem. Ha kinyújtottuk megkenhetjük 3-4 kanál paradicsomszósszal, majd elkezdhetjük ráhalmozni a feltéteket a videóban látható módon. 230C-os sütőben körülbelül 20 percig sütjük, még melegen szeleteljük és már tálaljuk is.

A végeredmény pedig egyszerűen ellenállhatatlan.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .