Én nyáron is gyakran készítek leveseket, ha nagy a meleg, akkor leginkább hideg levesek jöhetnek szóba. Ha hűvösebb az idő, akkor pedig jöhetnek a meleg levesek. Ma egy jó kis tejfölös zöldbableves receptet hoztam nektek. Természetesen friss zöldbabból, hiszen elérkezett a várva várt zöldbabszezon is. Ez a zöldség is számtalan módon variálható az ételekben, nagyon tápláló és egészséges. Fogyasszunk minél többet, amikor kapható frissen és zsengén.

Tejfölös zöldbableves

Hozzávalók:

  • 40 dkg friss zöldbab tisztítva, darabolva
  • 35 dkg csirkemell kockázva
  • 2 db répa felkarikázva
  • 1 db petrezselyem gyökér felkarikázva
  • 2 db paradicsom felkockázva
  • 3 fej gomba szeletelve
  • 1 nagyobb burgonya kockázva
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma, kockázva
  • 3 ek olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek keményítő
  • 2 db babérlevél
  • 15 szem egész bors
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika

Elkészítés:

Egy nagy fazékban felhevítjük az olajat és megpirítjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a csirkemellet, paradicsomot, babérlevelet, borsot, sót, és a pirospaprikát is. Összekeverjük, majd egyből felöntjük egy kis vízzel, hogy meg ne égjen a paprika. Hagyjuk, hogy rotyogjon egy-két percet, majd adjuk hozzá a répát és a gyökeret.  Öntsük fel vízzel bőven és forrástól számítva körülbelül 15 percet főzzük.  Mehet is a levesünkbe a zöldbab, burgonya, és a gomba is. Ezeket is főzzük puhára, s amíg fő készítsük el a habarást. A tejföllel keverjük el a keményítőt csomómentesre. Ha minden zöldség megfőtt, szedjünk a habarásunkhoz 1 nagy merőkanállal a leves levéből és csomómentesre keverjük el. Erre azért van szükség, hogy a levesünk ne csomósodjon be a nagy hőkülönbség miatt. Majd borítsuk az egész habarást a levesbe és keverjük óvatosan össze. Forraljuk fel.

El is készült a tápláló és egészséges levesünk. Merjünk, egy mélyebb tányérba a levesből végül díszíthetjük egy kis tejföllel, kaporral vagy petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .