Ha van kedvetek és időtök, kicsit többet serénykedni a konyhában, akkor ezt a tekercset mindenképp próbáljátok ki. Nálunk nagyon nagy kedvenc. Ami nem is csoda, mert a kívül ropogós sajtos burgonyás kérek és a belül lágy, krémes töltelék igazán rabul ejtő párost alkot. Burgonya, hús és sajt ebből rossz étel nem sülhet ki, elronthatatlan együttes. És itt még nincs is vége, hogy oltári finom, de még szuper jól is néz ki! Hogy egy népszerű gasztrobloggert idézzek amolyan „villantós kaja”. Meg lehet csillogtatni szakácstudományunkat, és a siker biztosan nem fog elmaradni. J És ha esetleg nem szeretnénk valamelyik töltelék, hozzávalót, bátran lehet kísérletezni, különféle zöldségekkel, húsokkal, vagy krémekkel is.
Sajtos burgonyatekercs ricottával és darált hússal töltve
Hozzávalók:
Sajtos burgonya lepedő:
- 5 db nagyobb szem sárga burgonya
- 20 dkg kemény mozzarella sajt (lehet Tarpisat is)
- frissen őrölt bors
- só
Darált húsos töltelék:
- 60 dkg darált hús (lehet sertés, marha, csirke, pulyka bármi)
- 3 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy ek mustár
- 2 db paradicsom
- 1 tk majoránna
- frissen őrölt bors
- só
Ricottás töltelék:
- 1 csokor újhagyma (5 szál)
- 2 fej vöröshagyma
- 5 db fehér csiperkegomba
- 1 tk majoránna
- 1 ek friss kakukkfű levél
- 250 g ricotta
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítés:
Elsőként készítsük el a sajtos burgonyás leplet, amibe majd feltekerjük a töltelékeket. Reszeljük le a sajtot sajtreszelőn, a sárgaburgonyát pedig tisztítsuk meg és gyalulukjuk le vékony szeletekre. Egy nagyobb sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral és szórjuk meg az alját a fele sajttal. Kissé sózzuk meg és mehet rá frissen őrölt bors is ízlés szerint. Fektessük a reszelt sajtra a burgonyakarikákat, úgy hogy kissé fedjék egymást. Majd szórjuk meg a maradék sajttal. 180C-os sütőben süssük kissé pirultra. Fontos hogy ne süssük túl, mert akkor sokkal nehezebb lesz feltekerni.
Amíg a burgonyánk sül, készítsük el a töltelékeket is. Kezdjünk a darált húsossal. Fogjunk egy magasabb falú serpenyőt vagy wokot hevítsük fel benne az olajat. Mehet bele a felkockázott vöröshagyma, pároljuk üvegesre, és adjuk hozzá a vöröshagymát is. 1-2 Percig hagyjuk pirulni, majd adjuk hozzá a darált húst és a fűszereket is. Ha elkezd kifehéredni a hús, mehet hozzá az apróra kockázott paradicsom és a mustár is. Párologtassuk el a nedvességet és hagyjuk, hogy egy kissé megpiruljon. Ezzel is megvagyunk, jöhet a ricottás töltelék.
A zöldhagymát vágjuk fel vékonyabb karikákra, a vöröshagymát vágjuk félbe és ezt is karikázzuk fel. Mehetnek a felhevült olajra. Kissé pirítsuk meg és dobjuk rá a fűszereket is. Majd mehet hozzá a felszeletelt gomba is. Ezt is pirítsuk le kissé és végül adjuk hozzá a ricottát is. Ekkor már el is zárhatjuk a lángot, alaposan dolgozzuk össze, hogy egy kenhető darabos masszát kapjunk.
Eközben már biztosan elkészült a burgonyánk. Hűtsük ki langyosra, nem szabad teljesen kihűteni, mert sokkal nehezebb lesz feltekerni és nem válik el könnyedén a sütőpapírtól. Fektessük le sütőpapírostul egy munkalapra és kezdjük el megtölteni. Elsőként a ricottás tölteléket kenjük fel. Egyik töltelék se álljon túl vastagon a burgonyás alapon mert akkor a tekerésnél gondunk akadhat. Hatalmas lesz a tekercsünk és nem is biztos, hogy szépen fel tudjuk majd tekerni.
A ricottás töltelékre jöhet a darált húsos is, kissé nyomkodjuk egymásba a két tölteléket. Végül óvatosan kezdjük el feltekerni a sütőpapír segítségével, úgy hogy óvatosan eltávolítjuk azt róla. Próbáljuk meg minél szorosabban felgörgetni a tekercsünket, és az utolsó gördítésénél készítsük oda azt az edényt, amiben sütni szeretnénk, és erre gördítsük rá egyből rá. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem fog szétbomlani a tekercsünk. 180C-os sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára.
Várjuk meg, míg a tekercsünk hűl egy kicsit, mert úgy sokkal könnyebb lesz szeletelni. Friss salátával és mártogatóssal a legfinomabb.
Jó étvágyat hozzá!