A kókuszkocka egy igazi retro desszert. Nagyon egyszerű elkészíteni, pénztárcabarát és viszonylag gyorsan el is készül. A frissen elkészült édessé a legfinomabb, mivel a piskóta idővel beszívja a csokoládés bevonatot, bár van, aki pont így szereti egy bögre langyos tejjel. Szerintem ez az a desszert, ami nem igényel túl nagy újragondolást, mert úgy finom ahogy van. Egy omlós, könnyed, lágy piskóta, vastag csokiszósz bevonat és mindez beburkolva kókuszreszelékbe, nem is kell ennél több.
Kókuszkocka
Hozzávalók
Tészta:
- 180 g cukor
- 100 g vaj
- 2 db tojás
- 200 ml tej
- 480 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
Kókuszos- csokis bevonat:
- 100 g vaj (min. 82%-os zsírtartalmú)
- 100 ml tej
- 100 g étcsokoládé
- 3 ek kakaópor
- 4 ek cukor
- 1 kk rumaroma
- 150 g kókusz
Elkészítés:
A piskóta elkészítésével kezdünk. Egy nagyobb keverőtálba habosítsuk fel a cukrot a puha vajjal, egy robotgép segítségével. Majd adjuk hozzá minden más hozzávalót a liszt, a szódabikarbóna és a tej kivételével. Ezt is keverjük össze egy robotgép segítségével. Végül pedig szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd adjuk hozzá a tejet is. Ekkor már fakanállal dolgozzunk. Ha homogén selymes tésztát kaptunk, akkor vajazzunk ki egy 25×25 cm-es tepsit és öntsük beLe a tésztánkat. 180C-os sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg a piskóta sül. Készítsük el a csoki szószunkat, amibe majd a piskótakockákat mártogatjuk. Egy kis lábasba nagyon alacsony hőfokon kezdjük el felolvasztani a vajat, majd mehet bele a felkockázott csokoládé is. Ha felolvadtak nagyjából, mehet bele a cukor és a tej is. Melegítsük össze teljesen homogénre a szószunkat, ne ijedjünk meg ha híg, mikor elkezd hűlni szilárdulni fog. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A kihűlt piskótát vágjuk fel 5×5 cm-es kockákra, majd mártsuk bele a csokiszószba úgy, hogy minden oldalát befedje a csokimáz. Majd csepegtessük le a felesleget és fogassuk bele kókuszreszelékbe. Ismételjük meg ezt minden piskóta kockával és már el is készültünk.
Frissen a legjobb ez a desszert, mert idővel magába szívja a csokis bevonatot.