A hidegebb időkre tekintettel ma hoztam nektek egy nagyon szívet és lelket melengető tartalmas levest. A krumpligombóc leves hagyományos és legismertebb elkészítési módja igazán egyszerű. Csinálni kell egy rántott levest és ebben pedig kifőzni a gombócainkat. Na hát az én gombóc levesemnek ehhez nem lesz sok köze, mert hogy kerül bele sok-sok zöldség, hús és egy tejszínes habarást kap a végén. Annyira gazdag és ízes lesz a végeredmény, hogy akár főfogásnak is tökéletes választás lehet, és igazán jól tud esni a hidegebb őszi, téli borongós napokon.

Krumpligombóc leves felturbózva

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olaj
  • 500 g sertés comb
  • 3 db répa
  • 2 db gyökér
  • 1 db karalábé
  • 6 db fehér csiperkegomba
  • 1 ek friss kakukkfű levél
  • bors

Krumpligombóc:

  • 500 g burgonya megfőzve
  • 200 g búza finomliszt (vagy amennyit felvesz)
  • 1 kisebb tojás
  • 2 ek friss kakukkfű levél

Tejszínes habarás:

  • 2 dl tejszín
  • 1 ek keményítő
  • fél citrom leve

Elkészítés:

Egy nagyobb levesfőző edényben hevítsük fel az olajat. Az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk meg rajta és dobjuk rá a durvára vágott fokhagymát is. Majd jöhet a 2×2 cm-es kockára vágott sertéshús is. Fehéredésig pirítsuk és fűszerezzük is meg ízlés szerint.  Ha kissé lepirult a hús adjuk hozzá a megtisztított és kisebb darabokra szelete zöldségeket is. Ezeket is pirítsuk pár percig, majd öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi. Főzzük a zöldségeket félpuhára. Ez körülbelül 40 perc lesz.

Amíg a zöldségek főnek készítsük el a gombócokat is. A főtt burgonyát nyomjuk át krumplinyomón. Adjuk hozzá a tojást és a liszt nagy részét is, valamint a sót. Kezdjük el összegyúrni a kezünk segítségével. Ha a tésztánk még nagyon lágy és krumplis állagú adjuk hozzá a maradék lisztet is. Tegyük ki egy munkalapra és ott gyúrjuk készre. Nem kell agyongyúrni, mert egyre puhább lesz a tésztánk. Lisztes kézzel szaggassunk ki nekünk tetsző tésztadarabokat és a tenyerünk között hengergessünk belőlük gombócokat. Én körülbelül diónyi gombócokat készítettem, mert ezek még meg fognak dagadni a levesünkben, ha megfőnek.

Ha levesünkben félpuhák a zöldségek adjuk hozzá a felszeletelt gombát és óvatosan engedjük bele a gombócainkat is. Főzzük addig a levest, amíg a gombócok feljönnek a tetejére. Ha ez megvan készítsük el a habarásunkat a hozzávalókból. Ez mindössze annyi, hogy a hozzávalókat csomómentesre keverjük egymással. Majd hozzáadjuk ezt is a leveshez. Hagyjuk, hogy újra felforrjon és ezzel el is készültünk. Ha gondoljuk friss kukkfűvel még megszórhatjuk a levesünket.  Illetve tálalásnál akár apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .