Kecskesajtos pisztáciás ravioli, kápiaszósszal
Egy tányér frissen főtt, gőzölgő tésztát valami isteni ragacsos szósszal? Nah igen ez az a kérdés, amire véleményem szerint minden embernek „Hát hogyne” a válasza. A tésztaételek azok a kaják amiket kortól függetlenül mindenki szeret. Lehetsz a világgal ismerkedő kisgyerek, mindent is jobban tudó tini, középkorú ” jahj de öreg vagyok”, vagy mindezeken mosolygó nyugdíjas, a tészta mindig jöhet. Persze javítsatok ki ha nem így van.. ?! Most pedig, hoztam nektek egy olasz sikerstoryt: Ravioli. Selymes fűszeres kecskesajtos töltelékkel és egy ellenállhatatlan paprikás szósszal. Nem is szaporítom tovább a szószt, jöjjön a nálunk elsőszámú ravioli befutó
Kecskesajtos pisztáciás ravioli, kápiaszósszal
Hozzávalók:
Gyúrt tészta (2 főre):
- 20 dkg finom búzaliszt
- 2 db nagyobb méretű tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg liszt a nyújtáshoz
Kápiaszósz:
- 6 db kápapaprika
- 4 db közepes paradicsom
- 1,5 dl tejszín (min. 20%)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom kifacsart leve
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- fél marék friss oregánólevél
- só, bors ízlés szerint
Kecskesajtos, ricottás töltelék:
- 8 dkg kecskesajt
- 8 dkg ricotta
- kis csokor metélőhagyma
- 5 dkg apróra vágott pisztácia
- fél citrom reszelt héja és leve
- só, bors ízlés szerint
Feltétek, díszítés:
- pár csepp olívaolaj
- 5 dkg durvára vágott pisztácia
- parmezánforgács
- néhány bazsalikomlevél
Elkészítés:
Mindenekelőtt tegyük be a sütőbe 180C-ra a kápiaparikát körülbelül 40 percre, félúton fordítsuk meg. A cél hogy sötétbarna néhol égett (Igen tényleg égett, így lesz az igazi) legyen a külső héja. Ha megsült mehet egy légmentesen zárható edénybe és ott hagyjuk kihűlni. Így a héja könnyen eltávolítható lesz majd. Ha megszabadultunk a héjtól távolítsuk el a csumát és a magokat is. Majd pedig csíkozzuk fel.
Gyúrjuk be a tésztát, mert ennek pihenni kell a hűtőben legalább fél órát, így lesz tökéletes az állaga. A lisztet öntsük egy nagyobb keverőtálba, üssük hozzá a 2 db tojást és szórjuk bele a csipet sót, majd pedig kezdjük el összegyúrni. Ha a tészta már nagyjából összeállt egy tésztagombóccá tegyük ki a munkapultunkra és itt legalább 10 percig gyúrjuk. Majd csomagoljuk Folpack és dobjuk be a hűtőbe.
Amíg a tésztánk pihenget, készítsük el a szószt. A paradicsomokat X alakban vágjuk be a tetejükön, épp csak a héjukat. Lobogó vízbe 1 percre dobjuk bele, majd mehet is a jéghideg vízbe. A héja azonnal felpöndörödik a bevágásnál és könnyedén le is tudjuk húzni a héjukat.
Az olívaolaj mehet egy tapadásmentes edénybe, dobjuk rá a vöröshagymát és pirítsuk üvegesre. A hagymára mehet a feldarabolt paradicsom és paprika, majd pedig a fokhagyma és a fűszerek. 10 perc alatt összeforraljuk, majd pedig mehet hozzá a tejszín. Ezzel el is zárhatjuk és mixeljük össze.
Keverjük ki a tölteléket. A pisztáciát vágjuk durvára és egy serpenyőben pirítsuk le, hogy méginkább kijöjjenek az ízek a magból. Egyébként ez minden olajosmagnál ajánlott, mert hihetetlenül jót tesz nekik egy kis pirítás. Egy keveset a nagyobb pisztácia darabokból tegyünk félre, hogy megszórjuk majd a kitálalt pastánakt. Az apróbbak jöhetnek a töltelékbe. A pisztáciához jöhet az apróra vágott metélőhagyma, kecskesajt és ricotta, meg persze a fűszerek. Keverjük össze alaposan és tegyük félre.
Ez idő alatt a tésztán elérte a tökéletes állagot a nyújtáshoz. Én tésztagépet használok, mert ezzel gyorsan el tudjuk érni a kellő vékonyságot. Ami ravioli esetén olyannyira vékony, hogy ha a tészta alá tesszük a kezünket az ujjaink már-már átsejlenek. A kinyújtott tésztát ravioli vágó vagy valamiféle vágóeszköz segítségével (én fánkszaggatót használtam) vágjuk formára. Ez nálam most kör alak volt. A tésztakorongokra-közepére mehet a töltelék, ez nálam most nagyobb cseresznyeszemnyi volt. Majd pedig a töltelékes korongok szélét felvert tojással kenjük meg és illesszük rájuk a tetőket. Ha alaposan kinyomkodtuk a levegőt a töltelék körül, és a tészta összeragadt, akkor egy villa segítségével nyomkodjuk meg a raviolik széleit (videóban látható módon). Ez segít méginkább összeilleszteni a két tésztakorongot, illetve dekoratívabb is így. Forrásban lévő vízbe dobáljuk bele a tésztákat és körülbelül 3-4 perc alatt készre is fő. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal így nem ragadnak majd össze. De egy kis szószba kis belehempergettethetjük őket.
Én úgy szeretem a leginkább tálalni, hogy meghempergetem a tésztát egy kis szószban, de teszek a tányér aljába is, hogy jó tocsogós legyen. Majd szórok rá durvára vágott pisztáciát, parmezánforgácsot, kis citrom reszelt héját, és néhány levél friss bazsalikomot. Végkifejlet szuper finom! J
Időigényesebb recept, de igazán megéri kipróbálni, ha el akarjuk kápráztatni a családot. 😉