Minden a britektől indult a hagyományos fish&chipsben a bunda kezdetben csak liszt és víz keveréke volt, amit miután kisült nyakon öntöttek ecettel. Mára már a hal bebundázásának számtalan formája ismert, legelterjedtebb egy tempuratésztához hasonló keverék.

Én most egy szokványos bundázási módszert mutatok nektek, liszt, tojás és nagy szemű zsemlemorzsa. Szuper ropogós és szuper finom! 🙂 😉

Nah és ehhez jön a „chips” ami most nálam szalmakrumpli, hát kell ennél több?? Igen mindezt felfrissítem egy roppanós salival és citrusos mártogatóssal.

Fish&Chips salival és mártogatóssal

Recept

Hal

  • 50 dkg tőkehal filézve bőr nélkül
  • 20 dkg nagy szemű zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • színesbors
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1l olaj a sütéshez

Krumpli

  • 6 db nagyobb sárga burgonya
  • 1l olaj a sütéshez
  • bors

Saláta

  • 10 dkg fetasajt
  • 1 db kígyóuborka
  • 3 db paradicsom
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db zöldalma
  • 1 marék madársaláta
  • pár levél friss bazsalikom
  • pár levél friss petrezselyem
  • fél citrom leve
  • pár csepp olívaolaj
  • bors

Joghurtos mártogatós

  • 2 dl joghurt (min. 3% zsírtartalom)
  • 1 dl majonéz
  • fél citrom leve és héja
  • 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • bors

Elkészítés:

Elsőként a salátát dobjuk össze nem baj ha egy kicsit összeérnek az ízek, de fél óránál ne álljon többet mert összeesnek a friss zöldek. J Minden zöldséget megmosunk és felszeleteljük rusztikusabb darabra. hozzáadjuk a madársaláta a petrezselyemleveleket és bazsalikomleveleket is. Beletördeljük a fetasajtot és ízesítjük fél citrom levével sóval, borssal, olíva olajjal. Mehet a hűtőbe míg a hal és a krumpli elkészül.

A filézett és bőr nélküli tőkehalat vágjuk fel nagyobb halrudacska méretűr, majd csepegtessük meg citromlével, sózzuk és borsozzuk. Forgassuk meg lisztben, felvert tojásban és nagy szemű zsemlemorzsában, amihez adunk egy reszelt citrom héját, őrölt színesbors keveréket és sót. Majd pedig süssük ki bő olajban gyönyörű aranybarnára.

Amíg a hal sül keverjük össze a mártogatósunk összetevőit.

És nem is maradt más hátra mint a vékony „szalma” vastagságra felszeletelt burgonyát kisüssük bő olajban, míg ropogós nem lesz.

Isteni street food kaja nem is csoda hogy ilyen gyorsan elterjedt a nagyvilágba, habár nem a legegészségesebb étek azért néha megéri kipróbálni.

Ropogatásra és mártogatásra fel! 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .