A Magyarországon tejpiteként vagy tejespiteként elhíresült francia tradicionális desszert a Clafoutis, egy szuper jól variálható édesség. Mindenki maga alakíthatja saját ízlése szerint, de a tradicionális változat fekete cseresznyével készül. Én most ősziesre hangoltam az ízvilágot, amit körte, méz és levendula harmóniája valósít meg. Ha túl merésznek tartjátok a levendulát, vagy egyszerűen csak nem szeretitek, akkor nyugodtan helyettesíthetitek fahéjjal, szegfűszeggel és így tovább. Kezdő konyhatündéreknek is meleg szívvel ajánlom, mert szinte lehetetlen a hibázási lehetőség. És a végeredmény egy gőzölgő krémes, lágy és habos csuda desszert sok-sok fantasztikusan finom réteggel. 😉

Hozzávalók (40X20cm tepsi)

  • 5 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 8 db körte
  • 16 db levendulavirágzat
  • 2,5 dl méz
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Fogjunk egy nagyobb keverőtálat és egy magasabb falút is, amiben majd felverjük a tojások fehérjét. Válasszuk szét a tojásokat és verjük kemény habbá a fehérjét. A sárgájához adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliáscukrot, verjük habosra amíg el nem kezd kifehéredni. Majd mehet bele a reszelt citromhéj a langyos vaj és ezzel is alaposan dolgozzuk össze. Végül a lisztet is hozzáadhatjuk és fakanállal alaposan összeforgatjuk, majd apránként mehet hozzá a tej. Egy nagyon híg tésztát kell, hogy kapjunk a palacsintatésztánál alig keményebbet. Végül pedig forgassuk bele a felvert tojásfehérje habot is.

Vajazzuk ki a sütőedényünket (40x20cm-es magasabb falú tepsi) és szórjuk meg az alját zsemlemorzsával. Majd fektessük bele a megtisztított, kimagozott felezett körtéket. Csorgassuk nyakon a mézzel és szórjuk meg a levendulával. Végül pedig öntsük rá a tésztát. 180 C-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

Én langyosan szeretem a legjobban mert ekkora nyeri el igazán krémes és fantasztikus állagát. Tálalásnál meg lehet hinteni porcukorral vagy le lehet locsolni különböző öntetekkel is. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .