Mindig várom a medvehagyma szezont. Ez egy igazán különleges és intenzív ízű növény. Fokhagymás friss íze mindig rabul ejt ebben az időszakban, egyszerűen imádom. Így mikor szezon van sokat kísérletezek , hogy milyen ételekbe illik. Na, hát a rizottóban valami mennyei. Már eleve egy krémes rizottó nem lehet rossz. Hát még ha beledobtok egy csokor medvehagymát. Ha nincs időtök csak valami villám receptre, akkor ezt bátran ajánlom nektek. Mindössze 35 perc és el is készül. A rizottó magában is megállja a helyét mint főétel. De én feldobtam még egy kis sült csirkemájjal. Szerintem ez jól illik a medvehagymás gombás ízvilághoz. De nyugodtan el is hagyhatjátok.

Medvehagymás-gombás rizottó sült csirkemájjal

Hozzávalók:

Rizottó

  • 40 dkg kerek szemű rizs
  • 2 ek olaj
  • 100 g vaj
  • 10 dkg sajt
  • 1,6 l alapél
  • 1 db vöröshagyma
  • 2,5 dl fehérbor
  • 30 dkg gomba
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • bors

Máj

  • 50 dkg csirkemáj
  • 3 ek olaj
  • bors
  • 2-3 ág friss kakukkfű

Elkészítés:

A gombát felszeleteljük és olajon hirtelen megpirítjuk. Csak borsozzuk, sót ne tegyünk rá, mert akkor a nedvességet kiengedi magából a gomba és nem pirulni fog, hanem főni. Ha lepirult kiszedjük egy tányérba és félretesszük.

A felaprított vöröshagymát megfonnyasztjuk olajon. Rátesszük a rizst és ezt is pirítjuk, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. Ezután felöntjük a fehérborral és folyamatosan kevergetjük. Befűszerezzük. Ha a nedvesség elpárolog alóla újra és újra felöntjük alapélével. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kevergessük, mert így lesz igazán krémes a rizottónk. Ha a rizs már majdnem fogkemény hozzáadjuk a gombát és a felaprított medvehagymát. Egyet, kettőt keverintünk rajta, nem akarjuk, hogy a medvehagyma nagyon szétfőjön. Majd hozzáadjuk a sajtot és a vajat is. Ezzel addig keverjük amíg feloldódnak a rizottónkban. El is készültünk levehetjük a tűzről.

Következhet a csirkemáj sütése. Abba a serpenyőben amelyikben a gombát sütöttük teszünk 3 evőkanál olajat. Beleteszünk annyi májat, ami kényelmesen elfér a serpenyőnkben. Ne zsúfoljunk bele túl sokat, mert akkor nem sülni, hanem főni fog a sok kieresztett nedvességtől. Ha a máj egyik oldala szép barnára és ropogósra pirult akkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.  Kívül ropogós belül krémes állagot kell kapjunk.

Jöhet a tálalás. Egy adag rizottót szedünk egy mélytányérba és a tetejére halmozunk egy kis sült csirkemájat. Meglocsoljuk egy pár csepp olívaolajjal, teszünk rá egy kis ág kakukkfüvet. Végül egy kis frissen őrölt bors.

És már falhatunk is. 🙂

Jó étvágyat hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .