Kedvelem ezt az ételt a lasagne és a muszaka keverékére hasonlít, és mivel mindkettőt szeretem így ez igen kedvelt ételeim közé tartozik. Aranybarnára sült padlizsánnal és jó sok besamel mártással a legfinomabb. A tetejére meg jöhet a sok-sok sajt, ami rápirul és megkoronázza az ételünket. Én mindig egy jó nagy tepsivel készítek, ez is azok az ételek közé tartozik számomra ami másnap még finomabb lesz. Próbáljátok ki nem fogtok csalódni!
Rakott padlizsán
Hozzávalók:
- 3 db padlizsán
- 60 dkg darált sertéshús
- 1 nagy vörös hagyma
- 1 csipet fahéj
- só
- bors
- 1 tk római kömény
- pár levél friss bazsalikom
- 2 dl vörösbor
- 3 dl paradicsompüré
- 3 ek olíva olaj
- 15 dkg sajt
Besamel:
- 80 g liszt
- 80 g vaj
- 1 l tej
- só
- bors
- 1 tk szerecsendió
Elkészítés:
A padlizsánokat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megkenjük olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk. 180C-os sütőben aranybarnára sütjük őket. Félretesszük.
Elkészítjük a ragunkat. Én egy wokot használok. Felhevítem benne az olajat és megpirítom a vöröshagymát. Rádobom a reszelt fokhagymát és a fűszereket. Egyet-kettőt keverek rajta és jöhet bele a paradicsom, majd a darált hús. Lepirítom és felöntöm a vörösborral. Teljesen elpárologtatom a vörösbort és felöntöm paradicsompürével, majd hozzáadom a bazsalikomot. Hagyom, hogy a ragum besűrűsödjön.
Közben elkészítem a besamelt. A vajat felolvasztom egy lábasba hozzáadom a lisztet és elkeverem, kicsit hagyom pirulni. Majd felöntöm szép apránként a tejjel és folyamatosan kevergetem. Hozzáadom a fűszereket és besűrítem.
Ha mindennel megvagyunk, jöhet az összeállítás. Kivajazok egy sütőedényt és elkezdem belerétegezni a hozzávalókat. Egy sor padlizsán rá a darált húsos ragu és erre a besamel. Ezt még egyszer megismételem, és végül rászórom a reszelt sajtot. 180C-os sütőben addig sütöm, amíg a sajt megpirul rajta.
Jó étvágyat hozzá!