Nálunk a töltött káposzta nem csak az ünnepi asztalon jelenik meg. A férjem imádja ezt a tradicionális magyar ételt. Így nálunk elég gyakran asztalra kerül. Nem hiába szinte minden nemzetnek megvan a maga kis töltött káposzta receptje. Az ízek annyira tökéletesen összeillenek és harmonizálnak. Hát még ha megkoronázzuk egy jó nagy kanál tejföllel és kínálunk mellé egy kis ropogós friss kenyeret, az már tényleg felülmúlhatatlan. És mégis mennyire egyszerű ételről beszélünk, mindössze néhány hozzávalóból áll és alig igényel törődést.

Töltött káposzta

Hozzávalók:

Gombócokhoz:

  • 1,5 kg zsírosabb darált sertéshús (lapocka)
  • 16 db savanyú káposztalevél
  • 10 dkg rizs
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk bors
  • 4 gerezd fokhagyma reszelve
  • só ízlés szerint

Alaphoz:

  • 50 dkg vágott savanyú káposzta
  • 40 dkg felcsíkozott édes-fejes káposzta
  • 1 db nagy vöröshagyma apróra kockázva
  • 2 db paradicsom felszeletelve
  • 1 db tv paprika felkarikázva
  • 15 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 2 ek pirospaprika
  • 4 db babérlevél
  • bors

Tálaláshoz:

  • tejföl
  • kenyér

Elkészítés:

A daráthúst befűszerezzük és hozzáadjuk a rizst is, alaposan összegyúrjuk. A savanyú káposzta torzsáját levágjuk minden egyes levélről.  A videóban látható módon beletöltjük a húsgolyókat a savanyú káposztalevélbe. Tehát egy maroknyi gombócot a káposztalevél torzsás részére helyezzük, majd felgöngyöljük, és a végeket benyomkodjuk.

Elkészítjük a pörköltalapot. A kenyérszalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk belőle a zsiradékot. Rádobjuk a fűszereket a pirospaprika kivételével. Majd mehet is bele egyből a vöröshagyma a paradicsom és a tv paprika is. Ezt ár percig rotyogtatjuk, és ha kell felöntjük 1 dl vízzel. Ha a zöldségek elkezdtek megpuhulni mehet bele a fűszerpaprika is. Egy sűrű szaftos alapot kell kapnunk.

Az alap tetejére halmozzuk a vágott édes-fejeskáposzta harmadát, majd ennek a tetejére a savanyú káposzta harmadát is. Jöhet rá a gombócok fele. Majd ezt még egyszer megismételjük és zárjuk a szintet a maradék vágott káposztákkal. Felöntjük annyi vízzel ami éppen ellepi és fedő alatt 3 órát főzzük. Ha kell néha pótoljuk a folyadékot.

Tálalásnál kínáljunk mellé tejfölt és friss ropogós kenyeret is.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .