Én nyáron is gyakran készítek leveseket, ha nagy a meleg, akkor leginkább hideg levesek jöhetnek szóba. Ha hűvösebb az idő, akkor pedig jöhetnek a meleg levesek. Ma egy jó kis tejfölös zöldbableves receptet hoztam nektek. Természetesen friss zöldbabból, hiszen elérkezett a várva várt zöldbabszezon is. Ez a zöldség is számtalan módon variálható az ételekben, nagyon tápláló és egészséges. Fogyasszunk minél többet, amikor kapható frissen és zsengén.
Tejfölös zöldbableves
Hozzávalók:
- 40 dkg friss zöldbab tisztítva, darabolva
- 35 dkg csirkemell kockázva
- 2 db répa felkarikázva
- 1 db petrezselyem gyökér felkarikázva
- 2 db paradicsom felkockázva
- 3 fej gomba szeletelve
- 1 nagyobb burgonya kockázva
- 1 nagyobb fej vöröshagyma, kockázva
- 3 ek olaj
- 2 dl tejföl
- 2 ek keményítő
- 2 db babérlevél
- 15 szem egész bors
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- só
Elkészítés:
Egy nagy fazékban felhevítjük az olajat és megpirítjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a csirkemellet, paradicsomot, babérlevelet, borsot, sót, és a pirospaprikát is. Összekeverjük, majd egyből felöntjük egy kis vízzel, hogy meg ne égjen a paprika. Hagyjuk, hogy rotyogjon egy-két percet, majd adjuk hozzá a répát és a gyökeret. Öntsük fel vízzel bőven és forrástól számítva körülbelül 15 percet főzzük. Mehet is a levesünkbe a zöldbab, burgonya, és a gomba is. Ezeket is főzzük puhára, s amíg fő készítsük el a habarást. A tejföllel keverjük el a keményítőt csomómentesre. Ha minden zöldség megfőtt, szedjünk a habarásunkhoz 1 nagy merőkanállal a leves levéből és csomómentesre keverjük el. Erre azért van szükség, hogy a levesünk ne csomósodjon be a nagy hőkülönbség miatt. Majd borítsuk az egész habarást a levesbe és keverjük óvatosan össze. Forraljuk fel.
El is készült a tápláló és egészséges levesünk. Merjünk, egy mélyebb tányérba a levesből végül díszíthetjük egy kis tejföllel, kaporral vagy petrezselyemzölddel.
Jó étvágyat hozzá! 🙂