A brassói aprópecsenye egy olyan étel, amit a gyerekek is biztosan imádnak, ahogyan én is nagyon szerettem gyerekkoromban, és persze most is. Hisz benne van a bűnös sült burgonya is, amiért a legtöbb gyere és persze felnőtt rajong. No meg ott van a finom pirult husi. Ha felturbózzuk valamilyen friss zöldségsalátával és öntettel, akkor még vitamin is jut a szervezetünkbe. A brassóit nagyon sok féle képpen lehet készíteni van aki zöldségeket is tesz bele, van aki bő szafttal készíti és van aki a pirult ropogós husira esküszik. Én úgy szeretem a legjobban ha jól megpirul a hús, de nem szárad ki hanem finom szaftos marad és ezt szedem a frissen kisült burgonya tetejébe.
Brassói apópecsenye
Hozzávalók:
- 70 dkg sertéslapocka
- 1 kg sütni való burgonya
- 15 dkg füstölt kenyérszalonna
- 1 tk majoránna
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ek liszt
- 1,5 dl víz
- 1 csokor petrezselyem
- frissen őrölt bors
- só
- 1 l olaj a burgonya sütéséhez
Elkészítés:
A szalonnát apróra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben kiolvasztjuk a szalonna zsírját. A szalonna pörcöket szedjük ki ezeket most nem használjuk fel az ételben, mert már túl zsíros lenne a sült krumpli mellé. A visszamaradt zsiradékban kezdjük el pirítani a husit majd adjuk hozzá a fűszereket és a fokhagyma felét. Körülbelül 40 percig főzzük a kieresztett nedvességben, ha kell pótoljuk a folyadékot. Majd teljesen párologtassuk el a folyadékot, adjuk hozzá a maradék fokhagymát és kezdjük el lepirítani a húst. Ha elkezd pirulni adjuk hozzá a lisztet és keverjük el, majd öntsük fel a vízzel. Ezzel is forgassuk össze és a végén szórjuk meg friss apróra vágott petrezselyemmel.
Süssük ki a burgonyát körülbelül 2×2 cm-es kockákra vágjuk fel és bő olajban szé aranybarnára süssük ki. Ne felejtsük el megsózni sem.
Tálalásnál szedjünk egy adag sültburgonyát a tányérokra majd mehet a tetejére a finom fűszeres húsból is. Megszórhatjuk még friss petrezselyemmel. Zöldségsalátával és öntettel még gazdagabb és ízletesebb étel válhat belőle.
Jó étvágyat hozzá!