A pácolt és akár napokig érlelt húsokkal szemben nálam nem igazán tudja felvenni a kesztyűt bármilyen más elkészítési mód. Igazán ízletes húsételeke készülhetnek az így előkészítette húsokból. A pácolás a legtöbb húsfélének nagyon jól áll, a rágósabb és nem annyira könnyen puhuló húsrészeket is igazán omlóssá lehet varázsolni ezzel a módszerrel. Annál jobb minél tovább pácoljuk a húsokat, szóval akár 2-3 napara is nyugodta bedobhatjuk őket a hűtőbe. De arra mindenképpen figyeljünk, hogy ha hosszabb ideig szeretnénk a pácban érlelni a húsokat, akkor kellő mennyiségű olajat öntsünk a tetejükbe és próbáljuk meg légmentesen lezárni őket. Így biztosak lehetünk abban, hogy a húsoknak semmi baja nem lesz a sütésig. Az is nagyon fontos, hogy friss hússal dolgozzunk mivel, hogy akár még napokig állhat a hűtőnkben mire fogyasztásra kerül. A legízletesebb szabadtűzön grillezve lesz, de serpenyőben is igazán ínycsiklandozó fogás, főként nyakon öntve egy nagy adag borsmártással.

Mustáros sertésszelet burgonyapürével és borsmártással

Hozzávalók

Mustáros sertésszelet:

  • 5 vastagabb szelet sertéstarja
  • 2 ek mustár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk méz
  • 1 ek friss kakukkfűlevél
  • 1 kk őrölt fűszerkömény
  • 2 ek olaj
  • frissen őrölt bors

Színes borsmártás:

  • Serpenyőben visszamaradt pörzsanyag
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl víz (vagy amennyit felvesz)
  • 1 tk színes bors durvára törve

Burgonyapüré:

  • 1 kg sárga burgonya
  • 50 g vaj (min. 82%)
  • 1 kk szerecsendió
  • 1,5 dl tej

Elkészítés:

A hússzeleteket a sütés előtti napon pácoljuk be a felsorolt fűszerekkel, majd fedjük le légmentesen és hűtőben tároljuk. Így igazán omlós és szaftos lesz majd a hús.

A burgonyát tisztítsuk meg és vágjuk fel körülbelül 2×2 cm-es kockákra. Annyi sós vízben ami éppen ellepi, tegyük fel főni. Forrás után számítva körülbelül 15 perc és a burgonya megpuhul.

Amíg a burgonya fő süssük meg a húsokat. Egy nagyobb tapadásmentes serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál olajat. Hevítsük fel és fektessünk bele annyi hússzeletet, ami könnyedén elfér benne. Fontos, hogy ne zsúfoljuk tele a serpenyőnket, mert akkor a húsok főni fognak, nem sülni. Süsük a hús mindkét oldalát 6-6 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz és ropogós kérge keletkezik rajta. Ha a húsok elkészültek tegyük félre őket pihenni.

Eközben a burgonya is elkészül. Szűrjük le és krumplinyomóval törjük teljesen homogénre. Egy nagyobb keverő tába tegyük bele és adjuk hozzá a tejet, a vajat és a fűszereket. Mi nem szeretjük ha nagyon híg a püré, de minél több vajat és tejet adtok hozzá annál hígabb lesz. Egy habverő segítségével alaposan dolgozzátok el, hogy selymes legyen a püré.

A hús sütésénél visszamaradt pörzsanyagból készítsünk borsmártást.  Tegyük fel alacsony hőfokra a serpenyőnket, öntsük bele a tejszínt és a vizet. Adjuk hozzá a színes borsot és ha kell egy kis sót is. Egy kissé folyós mártást kell hogy kapjunk. Ha túl sűrű a mártásunk, akkor adjunk hozzá még vizet. Ha túl híg, akkor keményítővel vagy plusz tejszínnel tudunk rajta javítani.

Tálalásnál szedjünk egy kis pürét a tányérunkra fektessük mellé a hússzeletet és locsoljuk meg alaposan borsmártással. Friss salátával még ízletesebbé és könnyedebbé varázsolhatjuk az ételkombinációnkat.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .