A pácolt és akár napokig érlelt húsokkal szemben nálam nem igazán tudja felvenni a kesztyűt bármilyen más elkészítési mód. Igazán ízletes húsételeke készülhetnek az így előkészítette húsokból. A pácolás a legtöbb húsfélének nagyon jól áll, a rágósabb és nem annyira könnyen puhuló húsrészeket is igazán omlóssá lehet varázsolni ezzel a módszerrel. Annál jobb minél tovább pácoljuk a húsokat, szóval akár 2-3 napara is nyugodta bedobhatjuk őket a hűtőbe. De arra mindenképpen figyeljünk, hogy ha hosszabb ideig szeretnénk a pácban érlelni a húsokat, akkor kellő mennyiségű olajat öntsünk a tetejükbe és próbáljuk meg légmentesen lezárni őket. Így biztosak lehetünk abban, hogy a húsoknak semmi baja nem lesz a sütésig. Az is nagyon fontos, hogy friss hússal dolgozzunk mivel, hogy akár még napokig állhat a hűtőnkben mire fogyasztásra kerül. A legízletesebb szabadtűzön grillezve lesz, de serpenyőben is igazán ínycsiklandozó fogás, főként nyakon öntve egy nagy adag borsmártással.
Mustáros sertésszelet burgonyapürével és borsmártással
Hozzávalók
Mustáros sertésszelet:
- 5 vastagabb szelet sertéstarja
- 2 ek mustár
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk méz
- 1 ek friss kakukkfűlevél
- 1 kk őrölt fűszerkömény
- 2 ek olaj
- frissen őrölt bors
- só
Színes borsmártás:
- Serpenyőben visszamaradt pörzsanyag
- 2 dl tejszín
- 1 dl víz (vagy amennyit felvesz)
- 1 tk színes bors durvára törve
- só
Burgonyapüré:
- 1 kg sárga burgonya
- 50 g vaj (min. 82%)
- 1 kk szerecsendió
- 1,5 dl tej
- só
Elkészítés:
A hússzeleteket a sütés előtti napon pácoljuk be a felsorolt fűszerekkel, majd fedjük le légmentesen és hűtőben tároljuk. Így igazán omlós és szaftos lesz majd a hús.
A burgonyát tisztítsuk meg és vágjuk fel körülbelül 2×2 cm-es kockákra. Annyi sós vízben ami éppen ellepi, tegyük fel főni. Forrás után számítva körülbelül 15 perc és a burgonya megpuhul.
Amíg a burgonya fő süssük meg a húsokat. Egy nagyobb tapadásmentes serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál olajat. Hevítsük fel és fektessünk bele annyi hússzeletet, ami könnyedén elfér benne. Fontos, hogy ne zsúfoljuk tele a serpenyőnket, mert akkor a húsok főni fognak, nem sülni. Süsük a hús mindkét oldalát 6-6 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz és ropogós kérge keletkezik rajta. Ha a húsok elkészültek tegyük félre őket pihenni.
Eközben a burgonya is elkészül. Szűrjük le és krumplinyomóval törjük teljesen homogénre. Egy nagyobb keverő tába tegyük bele és adjuk hozzá a tejet, a vajat és a fűszereket. Mi nem szeretjük ha nagyon híg a püré, de minél több vajat és tejet adtok hozzá annál hígabb lesz. Egy habverő segítségével alaposan dolgozzátok el, hogy selymes legyen a püré.
A hús sütésénél visszamaradt pörzsanyagból készítsünk borsmártást. Tegyük fel alacsony hőfokra a serpenyőnket, öntsük bele a tejszínt és a vizet. Adjuk hozzá a színes borsot és ha kell egy kis sót is. Egy kissé folyós mártást kell hogy kapjunk. Ha túl sűrű a mártásunk, akkor adjunk hozzá még vizet. Ha túl híg, akkor keményítővel vagy plusz tejszínnel tudunk rajta javítani.
Tálalásnál szedjünk egy kis pürét a tányérunkra fektessük mellé a hússzeletet és locsoljuk meg alaposan borsmártással. Friss salátával még ízletesebbé és könnyedebbé varázsolhatjuk az ételkombinációnkat.
Jó étvágyat hozzá!