A szilvás gombóc az egyik legnépszerűbb magyar édes tésztaétel, főként augusztusban és szeptemberben, amikor a szilva főszezonját éli. Sokan úgy gondolják, hogy a szilvás gombóc elkészítéséhez csak a legtapasztaltabb háziasszonyok értenek igazán. Pedig ez nem így van! Bátran ajánlom, hogy kezdjetek neki, mert csak néhány fontos lépést kell betartani a tökéletes, puha ízes és szaftos gombóc érdekében.  Mert azért vannak buktatók bőven. Az első dolog ahol el lehet rontani, ha túllisztezzük a tésztánkat és az olyan kemény lesz, hogy akár ágyúgolyónak is elmenne… 😀  Aztán ott van a töltelék, nem szabad sajnálni a fahéjat és a cukrot hiszen ez adja a szilva mellett a gombóc szaftos belsejét.  És persze a gombócok főzése, nem szabad a gombócok alatt nagyon lobogtatni a vizet, mert akkor könnyen kiszakadhatnak. Ugyan ez a helyzet a kevergetéssel is. Bánjunk a gombócokkal nagyon óvatosan. Na, de elég a hibalehetőségekből nézzük, hogyan kell szuper finom szilvás gombócot készíteni.

Szilvás gombóc


Hozzávalók:

  • 1 kg főtt burgonya
  • 35 dkg búza finomliszt (vagy amennyit felvesz)
  • 1 tojás
  • 50 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 30 szem szilva (kisebb méretű)
  • 1 ek fahéj
  • 6 dkg cukor

Prézli:

  • 50 g vaj (min.82% zsírtartalom)
  • 10 dkg zsemlemorzsa

Fahéjas tejfölös öntet

  • 3 dl tejföl
  • 3 ek cukor
  • 1 tk fahéj

Elkészítés:

Magas keményítő tartalmú burgonyát használjunk. Tegyük fel főni őket héjában. Ha a burgonyák megfőttek várjuk meg míg kicsit hűlnek és krumplinyomón nyomjuk át. Ekkor még nagyon meleg az összetört burgonya, így nem lehet vele dolgozni. Túl sok lisztet venne fel és nem lenne finom puha a tészta. Meg kell várni míg teljesen kihűl. Ha ez megvan akkor, tegyünk fel forrni egy nagy lábas vizet, hogy ha elkészülnek a gombócok már csobbanhassanak is bele a vízbe.

A kihűlt burgonyához jöhet a liszt, a tojás, a vaj és a só is. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, ha nagyjából összeállt a tésztánk tegyük ki egy munkalapra. Ha túl lágynak ítéljük a tésztánkat akkor nyugodtan adjunk hozzá még lisztet, amíg egy formázható, rugalmas, de még puha tésztát nem kapunk. Próbáljunk meg gyorsan dolgozni, mert minél többet áll a tésztánk annál több lisztet fog felvenni, és egyre nagyobb az esélye hogy kemény lesz a gombócunk.

Ha kész a tésztánk, készítsünk belőle egy cipót. Alaposan lisztezzük be a munkalapunkat és kezdjük el kinyújtania tésztánkat, nyújtófa segítségével. Ha kell mindig pótoljuk a tészta alá a lisztet, mert könnyen letapadhat. Körülbelül 4-5mm vastagságúra nyújtsuk ki és vágjuk fel 6×6 cm-es négyzetekre. Én apró szemű szilvát használtam, de ha nagyobbak a szilvák, akkor a tésztát vágjuk fel nagyobb darabokra pl. 8×8 cm-re.

A szilvákat mossuk meg és magozzuk ki. De ezt úgy tegyük, meg hogy a két oldal maradjon egyben, tehát csak az egyik oldalát vágjuk el. Forgassuk bele a fahéjas cukros keverékbe, majd helyezzük a tészta négyzetünk közepére. A szilvamag helyét töltsük meg fahéjas cukorral, ne sajnáljuk, mert ettől lesz igazán ízes és szaftos a gombócunk. Majd fogjuk a négy sarkát a tésztának és csípjük össze, a tenyerünk között görgessünk belőle szabályos gömbformát.

Óvatosan engedjük az elkészült gombócokat a pezsgő, de nem zubogó vízbe. Csak annyi gombócot tegyünk bele, ami bőven elfér a lábasunk aljában. Pár perc után kissé rázzuk meg a lábasunkat, hogy az esetlegesen letapadt gombócuk is fel tudjanak jönni a víz tetejére. Ha a gombócok feljöttek még főzzük körülbelül 2-3 percet őket és el is készültek.

Amíg a gombócok főnek tegyük a vajat egy magasabb falú serpenyőbe és hevítsük fel. Mehet bele a zsemlemorzsa és gyakori kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára.

A megfőtt gombócokat egyenesen bele is szedhetjük az elkészült ropogós prézlinkbe. Fontos, hogy alaposan csöpögtessük le őket, hogy ne áztassák el a prézlit.

A gombócokkal el is készültünk. Mi nagyon szeretjük fahéjas tejföllel tálalni a szilvás gombócot. Szerintem igazán jól illenek ezek az ízek egymáshoz, és így az összhatás még krémesebb és ízesebb lesz.  Ez mindössze annyiból áll, hogy a tejfölt kikeverjük a cukorral és a fahéjjal.

Tálalásnál szedjük néhány gombócot a tányérunkra majd szórjuk meg prézlivel és fahéjas porcukorral, vagy ha szeretnénk öntsük nyakon egy jó nagy adag fahéjas tejföllel.

Jó étvágyat hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .