Végre itt a tavasz. Ez az évszak a kedvencem virágba borulnak a növények és a levegőt áthatja a természet illata. Ilyenkor mi is felfrissítjük és gyarapítjuk a növény állományunkat. Mivel mi jelenleg egy lakásban élünk így balkonban neveljük a kis csemetéket. Ebben a videóban megmutatom nektek, hogy hogyan is lehet egy felnőtt és koros növényből új kis sarjakat nevelni.  Ez a módszer szerintem nagyon egyszerű és sikeres módja lehet a fűszernövény készletünk gyarapításának. Sőt mi néha már a túlnépesedés problémájával is szembekerültünk. De ilyenkor összedobunk pár kis üvegcse zöld pesztót vagy fűszerolajat.  Amikből utána nagyon kreatív dolgokat ki lehet ötölni a konyhában.

Akkor lássuk mire is lesz szükségünk:

  • Fűszernövény, amit szaporítani szeretnénk
  • olló
  • palántaföld
  • víz
  • szórófejes flakon
  • hurkapálca
  • palántázótálca
  • gyökereztető hormon (elhagyható)

A videóban minden szükséges infó megtalálható. Sok sikert a kertészkedéshez!  🙂 Használjatok sok friss fűszernövényt.
Bazsalikom

Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nem csak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.

A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

Oregánó

Az oregánó levelei zöldek, kb. 3-30 mm hosszúak és 2,5-20 mm szélesek. A levéllemez tojásdad alakú, néha elliptikus, szélei pedig vagy épek, vagy fűrészes szélűek.

Az oregánó legtöbbünknek, ha máshonnan nem is, de a mostanában igencsak népszerű pizzériák étlapjáról biztosan ismerős. Nem véletlenül, hiszen az olasz tészták és pizzák klasszikus fűszere, de különféle zöldségekhez is előszeretettel használják.

Azt viszont már biztos kevesen tudják, hogy itthon is használatos már igen régóta. Nagyszüleink leginkább a majoránna alternatívájaként alkalmazták. Van több magyar elnevezése is, úgy, mint szurokfű, vadmajoranna vagy balzsamfű.

A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Magas A- és C-vitamin tartálnak köszönhetően kiváló antioxidáns, magas niacin (B3) tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában.

Menta

A menta a bárány egyik legjobb barátja, a legtöbbször mégis cukorkában, rágóban és édességekben találkozunk vele. Pedig ez a sokoldalú zöldfűszer nemcsak finom, hanem gyógyhatása miatt is érdemes gyakran használni.

A legelterjedtebb a fodor- vagy zöldmenta, használjuk frissen húsok, mártások fűszerezésére. Népies neve a köményes vagy kerti menta, utóbbit valószínűleg azért kapta, mert úgy burjánzik a kertben, mint a gyom (érdemes ezért inkább cserépbe ültetni). Egykor tej tartósítására használták, ugyanis megakadályozza az alvadást. A fodormentából készült olaj gyengébb, mint a borsmentáé, de azt is gyomorbántalmak ellen ajánlják.

A leggyakrabban desszerteket, csokoládékat ízesítenek vele, viszont kiváló fűszere a halnak, húsoknak (főleg a báránynak), friss salátáknak, gyümölcsöknek, de mártást is készíthetnek belőle. Az arab és az észak-afrikai konyha egyik fontos fűszere. Szörpként, likőrként is találkozhatunk vele, és az egyik legnépszerűbb koktél, a mojito alapja. Szárított, morzsolt verzióban is lehet vásárolni, ez viszont nem adja azt az üdítő ízt, mint a friss változat, sokkal mélyebb, kissé füstös aromája van. A mentatea az arab világban nem csak megfázáskor és télen jön szóba, hanem mindennap, szertartásosan fogyasztják, akár napi 4-5 pohárkával.

Levendula

A világban 39 faja ismert, de a mi éghajlatunkon csak a francia és az angol levendula elterjedt. Mediterrán évelő növény, mely elbokrosodik, szabadföldbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél.

A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 80-100 cm. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, zöldes-ezüstös színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mélysötét kékeslila levendulakék.

Az évenkénti rendszeres visszavágáson kívül, a levendula különösebb gondozást nem igényel, szárazságtűrő, kártevői nincsenek. Évente virágzás után felére-kétharmadára visszametszve folyamatosan megújul a levendulabokor. Virágát friss felhasználásra és szárításra a virágzás elején vágjuk le. Elsősorban sütemények és mártások ízesítésére használják a gasztronómiában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .