És most jöjjön a klasszikus az igazi magyar, az aranylóan tiszta levű tyúkhúsleves. Aminek a tetején megcsillannak a kis zsírcseppek. Benne úszkál a csigatészta és mellette az épp hogy csak pár darabba vágott leveszöldség. Ezt a receptet még mamám adta át nekem, ami egy elég hagyományos elkészítési mód. Ő mindig egészben főzte meg benne a tyúkot, de én most szétszedem, már csak azért is, hogy megmutassam én hogyan is szoktam.
Azért is szeretem ezt a levest, mert bármilyen más fogáshoz jól illik, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a vasárnapi ebédünk egy katyvasz lesz.
Akkor jöjjön is ez az örök recept.
Tyúkhúsleves csigatésztával:
Hozzávalók:
- 1 db tyúk
- 4 db sárgarépa
- 2 db gyökér
- 1 db zeller
- 1 db vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 csomag csigatészta
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd foghagyma
- 15 szem szemes bors
- 1 nagy szem burgonya
- 3 ek só
Elkészítés:
A tyúkot szétszedjük a videóban látható módon. Majd alaposan átmossuk és hideg vízben felrakjuk főni. Figyeljünk arra hogy a zöldségek majd ezután kerülnek bele, maradjon hely nekik is a lábasban. A víz soha ne forrjon fel csak gyöngyözzön. A leves tetején keletkező habot újra és újra szedjük le. Ha már nem keletkezik, több mehetnek bele a zöldségek a burgonya, a petrezselyem ás a zöldpaprika kivételével. Hozzáadjuk a fűszereket is. Addig főzzük, amíg a hús szinte teljesen meg nem puhul. Beletesszük a burgonyát, a zöldpaprikát és a petrezselymet is. Én ilyenkor eltávolítom a vöröshagymát. Ezzel kész is vagyunk. Jöjjön a csigatészta.
A csigatésztát soha nem főzöm ki a levesbe, mert nem tesz neki jót, ha benne áll. Így egy kislábasba teszek fel vizet forrni, amiben egy leveskockát feloldok és ebben főzöm ki. Ha kifőtt és lecsepegett 2 evőkanál olajjal átforgatom, hogy ne álljon össze.
El is készültünk ezzel a tartalmas és ízes levessel. Szedjünk, egy kis tésztát a mélytányérunk aljába mehet rá a zöldség és a husi is, végül az aranyló tiszta lé.
Jó étvágyat kívánok! 🙂