És most jöjjön a klasszikus az igazi magyar, az aranylóan tiszta levű tyúkhúsleves. Aminek a tetején megcsillannak a kis zsírcseppek. Benne úszkál a csigatészta és mellette az épp hogy csak pár darabba vágott leveszöldség. Ezt a receptet még mamám adta át nekem, ami egy elég hagyományos elkészítési mód. Ő mindig egészben főzte meg benne a tyúkot, de én most szétszedem, már csak azért is, hogy megmutassam én hogyan is szoktam.

Azért is szeretem ezt a levest, mert bármilyen más fogáshoz jól illik, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a vasárnapi ebédünk egy katyvasz lesz.

Akkor jöjjön is ez az örök recept.

Tyúkhúsleves csigatésztával:


Hozzávalók:

  • 1 db tyúk
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db gyökér
  • 1 db zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 csomag csigatészta
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd foghagyma
  • 15 szem szemes bors
  • 1 nagy szem burgonya
  • 3 ek só

Elkészítés:

A tyúkot szétszedjük a videóban látható módon. Majd alaposan átmossuk és hideg vízben felrakjuk főni.  Figyeljünk arra hogy a zöldségek majd ezután kerülnek bele, maradjon hely nekik is a lábasban. A víz soha ne forrjon fel csak gyöngyözzön. A leves tetején keletkező habot újra és újra szedjük le. Ha már nem keletkezik, több mehetnek bele a zöldségek a burgonya, a petrezselyem ás a zöldpaprika kivételével. Hozzáadjuk a fűszereket is. Addig főzzük, amíg a hús szinte teljesen meg nem puhul. Beletesszük a burgonyát, a zöldpaprikát és a petrezselymet is. Én ilyenkor eltávolítom a vöröshagymát. Ezzel kész is vagyunk. Jöjjön a csigatészta.

A csigatésztát soha nem főzöm ki a levesbe, mert nem tesz neki jót, ha benne áll. Így egy kislábasba teszek fel vizet forrni, amiben egy leveskockát feloldok és ebben főzöm ki. Ha kifőtt és lecsepegett 2 evőkanál olajjal átforgatom, hogy ne álljon össze.

El is készültünk ezzel a tartalmas és ízes levessel. Szedjünk, egy kis tésztát a mélytányérunk aljába mehet rá a zöldség és a husi is, végül az aranyló tiszta lé.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .