Itt a horgászszezon szóval jöhetnek a jobbnál jobb halas receptek. Részemről én odavagyok a horgászatért és a halakért is, nagyon szeretek a vízparton lazulni és persze akár sütni, főzni is. Most egy nagyon tartalmas ízes halászlével készültem nektek. Ugyan ezt nem a vízparton készítem, de ennek is szuper jó lett az íze. Először készítek egy alaplavet a kárászokból és ezt alaposan átpasszírozom. Ebben a lében készítem a el a pontypatkókat, ami aztán összeáll egy halászlévé. Ez a szegedi változat. 🙂 😉 Én ezt a változatot jobban szeretem. Nekem sokkal tartalmasabb és ízesebb, mint a bajai halászlé amihez nem kell alaplevet főzni. Persze ezzel nem azt mondom, hogy az nem finom, kinek ez kinek az.

Halászlé ponttyal és kárásszal

Hozzávalók

  • 70 dkg apró hal (én kárászt használtam)
  • 15 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 2 db nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • só ízlés szerint
  • 1,5 kg ponty patkó
  • 2 púpos ek őrölt pirospaprika
  • 1 ek csípős paprikakrém
  • 2 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 250 g gyufatészta

Elkészítés:

Ha nem tisztított halat vettünk akkor megtisztítjuk azokat. A kárászokat egyben hagyjuk, a pontyból pedig 2 cm-es patkókat szelünk.

Az alaplé elkészítésével kezdünk. A szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük a zsírját. Nekünk csak a zsiradékra van szükségünk, a szalonnát félretehetjük. Megpirítjuk a kisült zsíron az apró kockára vágott vöröshagymát. Majd hozzáadjuk a tisztított és átmosott kárászokat. Felöntjük a fazekunkat annyi vízzel, ami a halat legalább 3 ujjnyira ellepi, tehát jó bőven. Sózzuk és borsozzuk. Forrás után addig főzzük amíg a hal szét nem esik, ez körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Ha jól belefőtt a hal íze az alaplébe és a halunk is szétesett már, akkor egy sűrű szövésű szitán átpasszírozhatjuk. A leszűrt levet visszatehetjük a tűzre. Hozzáadhatjuk a pirospaprikát, a felszelt paradicsomot és tv paprikát és a kanálnyi erőspaprika krémet is. Körülbelül 20 percet kell még főznünk a levesünket. De ne kevergessük amíg készül különben a halak szétesnek a levesünkben.

Ha letelt az idő és a pontypatkók megfőttek azonnal tálalhatunk is. Hisz a halászlé forrón az igazi megspékelve egy két karika erőspaprikával és gyufatésztával.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .