Az egyik kedvenc halfajtám a lazac. Sajnos borsos ára miatt azért jól meg kell fontolni mikor készítjük. De az íze mindenért kárpótol. Sokan nem szeretik a halakat, mert ”fura ízük van” és mg szálkásak is. Na, nekik ajánlom ezt a halfajtát, tegyenek egy próbát, se szálka sem furcsa íz. Csak az isten szaftos halhús. A lazachoz igazán jól illenek a citrusos ízek és a kapor is. Ezért én most egy friss tavaszi savanykás zöldségragut készítettem hozzá kapros gnocchival. Szerintem igazán jól harmonizálnak az ízek egymással. Nálunk pillanatok alatt elfogyott vacsira mind egy falatig.

Kapros gnocchi zöldséges raguval és bőrével sült lazaccal


Hozzávalók:

Zöldséges ragu:

  • 25 dkg spárga
  • 1 db póréhagyma
  • 8 db koktél paradicsom
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 2 dl tejszín
  • fél citrom leve
  • 1 dl víz
  • bors
  • 3 ek extra szűz olíva olaj

Kapros gnocchi:

  • 40 dkg burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 db tojás
  • 1 tk só

Lazac:

  • 2 szelet lazac
  • 3 ek extra szűz olíva olaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

A zöldséges raguval kezdünk. Az olajon egy magasabb falú serpenyőben vagy wokban megpirítjuk karikára vágott hagymát. Ha lepirult mehetnek bele a felszeletelt zöldséges és a friss bazsalikom is. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk 1-2 percet pirulni. Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vizet és a citrom levét is. Elkeverjük. hagyjuk felforrni és már félre is tehetjük.

Jöhet a gnocchi összeállítása. Sós vízben megfőzzük a felkockázott burgonyát. Alaposan összetörjük és hagyjuk, hogy kihűljön. Ha kihűlt összekeverjük a többi hozzávalóval, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll egy homogén tésztává. Ha ez megvan, akkor alaposan belisztezzük a nyújtódeszkánkat és kinyújtjuk rajta a tésztánkat. Körülbelül 3 cm vastag legyen. Majd pedig felcsíkozzuk azt 2 cm beosztással. A csíkokat pedig akkora téglalapokra vágjuk amekkora gnocchikat szeretnénk kapni. Arra ügyeljetek, hogy mikor fő még egy kicsit dagadni fog. A tenyerünk között kis nyújtott gombócokat készítünk belőlük, végül pedig egy villa segítségével kicsit benyomjuk az egyik szélén. Erre igazából azért van szükség, mert jól néz ki, és mert így még több mártást tud felvenni. Bő lobogó sós vízben addig főzzük amíg feljön mindegyik a víz tetejére. Majd leszűrjük és olívaolajba forgatjuk.

Végül megsütjük a lazacokat egy serpenyőben. 3ek olajat hevítünk, és bőrével lefelé belefektetjük a halszeleteket. Kicsit lenyomjuk őket, hogy ne kunkorodjanak fel. Körülbelül 3-4 percig sütjük, majd megfordítjuk és ezt az oldalát is készre sütjük. Sózzuk, borsozzuk.

Minden elemünkkel elkészültünk, jöhet a tálalás. Szedjünk egy mélyebb tányérba egy kis raguba forgatott gnocchit majd helyezzünk rá egy szelet lazacot. Végül szórjuk meg parmezán forgáccsal és díszítsük blansírozott spárgával.

Jó étvágyat hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .