Elhoztam nektek a görögök talán legnépszerűbb ételét a gyrost. Gyakran pitában tálalják street food ételként és meglocsolják megannyi szaftos szósszal. A gyros hús elkészítéséhez nem szükséges mindenképp gyros sütő, olyannyira leleményes nép vagyunk, hogy már megannyi módot kitaláltunk arra, hogy is érjük el a legízletesebb legszaftosabb gyros állagot. Én szeretem készíteni serpenyőben vagy akár sütőben is a husit. Én most csirkemellet használok, de bármilyen számotokra szimpatikus húsfajtát használhattok. Nálunk ezt a street food kaját is nagyon nagy rajongás övezi, igazi nagy kedvenc. Most pitába töltve készítettem, de lustább napokon van, hogy csak görögsalátával és sültburgonyával esszük. Azért azt el kell mondanom, hogy házi frissen sült pitába töltve felülmúlhatatlan. Igazán megéri rászánni az időt.

Gyros házi pitában sültburival

Hozzávalók:
Hús:
70 dkg csirkemell
1 tk oregáno
1 tk bazsalikom
fél tk édeskömény
fél tk római kömény
1 tk bors
1 csapott ek fűszerpaprika
3 ek olaj

Saláta:
1 db kígyóuborka
3 db paradicsom
1 db lilahagyma
8 dkg fetesajt
fél citrom leve
1 marék friss oregáno és bazsalikom vegyesen
1 ek olívaolaj

Tejfölös öntetek:
4 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
2 ek csípős paprikakrém
bors

Pita:
210 ml langyos víz
2 ek olívaolaj
350 g finomliszt
1,5 tk só
1 ek cukor
10 g friss élesztő

Elkészítés:
A pita tésztájával kezdek, mert ennek pihennie kell legalább 1 órát. A langyos víz egy részével összekeverjük az élesztőt és a cukrot. Egy nagyobb keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olívaolajt, vizet és a sót, majd utána borítjuk az élesztős vizet is. Alaposan kidagasztjuk kézzel vagy gép segítségével. Konyharuhával letakarjuk és hagyjuk kelni.
Amíg a tésztánk pihenget, elkészíthetünk minden mást. Dobjuk össze a salátát. A zöldségeket tisztítsuk meg majd tetszés szerinti méretre aprítsuk össze. Én a paradicsomot és az uborkát 1×1 cm-es kockákra vágtam, a lila hagymát pedig felkarikáztam. A sajtot ugyan csak daraboljuk vagy törjük nagyobb darabokra. A friss fűszernövényeket pedig csak a kezünkkel tépjük nagyobb darabokra. Majd mindezt alaposan keverjük össze egy salátástálba és végül locsoljuk meg az olívaolajjal és a citromlével.

A tejfölös öntethez a tejfölünket kettéosztjuk. Az egyikbe beletesszük a fokhagymát ízlés szerint sót és borsot. A másikba pedig a paprikakrémet és egy kis sót. Alaposan kikeverjük őket, tálalásig hűtőben tároljuk.

A húst felkockázzuk, befűszerezzük és alaposan eldolgozzuk a fűszerekkel. Egy serpenyőbe 2 evőkanál olajat hevítünk és alaposan lepirítjuk rajta a husit.

Ha megkelt a tésztánk kicsit átgyúrjuk, majd egyenlő részekre osztjuk. Én 5 részre osztottam, mert szerettem volna nagyobb pitákat kapni. Ha ti kisebbeket akartok, akkor osszátok a tésztát több részre. 10 percig egy konyharuha alatt pihentessük. Nyújtsuk ki a tésztákat 4 mm vastag kör alakra. Majd előmelegített sütőben 250C-on addig süssük, amíg kicsit megbarnul és felemelkedik a tészta. Ez körülbelül 5-8 perc.

Nincs is más dolgunk, mint tetszés szerint megtölteni a pitákat. Mivel én nagy pitákat készítettem így félbevágtam őket. Tettem bele sült burgonyát, husit, salátát, ismét egy kis husit, végül meglocsoltam a kétféle tejfölös öntettel. Kínálhatjuk frissen sült burgonyával.
Figyelem pillanatok alatt elfogy annyira szuper ez a street food kaja!!! 😀 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .