A pörkölt elkészítése nagyon régről fakad. Igazi tradicionális magyar ételeink közé tartozik. Alapvetően egy szaftos fűszeres húsragu, amit megannyi körettel és savanyúsággal szokás tálalni. Van az a mondás annál jobb minél szaftosabb, nincs is rosszabb egy híg pörköltnél. Nálunk nagy kedvenc a nokedli és a tarhonya is. De főttburgonyával, tésztával, rizzsel vagy akár magában friss ropogós kenyérrel is elképesztően finom. Nem csak a köret variációk lehetősége sokszínű, hanem a hús fajtái is amelyekből készíthetjük. Én most sertéscombot használtam, de bármilyen húsból elkészíthetjük, amihez csak kedvünk van. A legnépszerűbbek a marhapörkölt, borjúpörkölt, birkapörkölt, csirkepörkölt, vaddisznópörkölt és a nyúlpörkölt. Na meg persze az elmaradhatatlan savanyúság vagy saláta ami nélkül már nem is az igazi. Én most egy egyszerű tejfölös uborkasalátát készítettem, de itt is megannyi variáció létezik a savanyú uborkától az almapaprikáig.

Vörösboros sertéspörkölt tarhonyával és ubisalival

Hozzávalók:

Vörösboros setéspörkölt:

  • 2 kg sertéshús (comb)
  • 3 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek csípős paprikakrém
  • 3 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 dl víz
  • 2 dl vörösbor
  • 2 ek sertészsír
  • bors

Tarhonya:

  • 500 g tarhonya
  • 3 ek olaj
  • 3 l víz
  • 1 ek olívaolaj

 Tejfölös ubisali:

  • 1 kígyóuborka
  • 2,5 dl tejföl

Elkészítés:

A pörkölthöz előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát apróra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a tv paprikát felkarikázzuk és a fokhagymát durvára vágjuk. Egy magasabb falú edénybe felhevítjük a zsiradékot, majd megpirítjuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát gyorsan megkeverjük és felöntjük 1 deciliter vízzel, hogy le ne égjen. Mehet bele a paradicsom, a paprika, a fokhagyma és a paprikakrém is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd körülbelül 5 percet rotyogtassuk a pörköltalapunkat. Ha ez megvan mehet bele az 1,5 x1,5 cm-e kockákra vágott sertéshús és nyakon önthetjük a vörösborral is. Innentől nincs is más teendőnk, mint hagyni hagy rotyogjon és ha kell pótoljuk a vizet. A cél egy sűrű szaftos pörkölt.

A tarhonya elkészítéséhez tegyünk egy nagyobb tésztafőző edénybe olajat és hevítsük fel. Öntsük rá a tarhonyát az olajra és pirítsuk a szemeket barnásra. Néha kevergessük le ne égjen. Ha ez megvan öntsük fel bő vízzel, majd sózzuk meg és főzzük fogkeményre. Mint ahogyan a tésztáknak, úgy a tarhonyának sem tesz jót, ha nagyon puhára főzzük. Ha megfőtt alaposan szűrjük le és csorgassuk meg egy kis olívaolajjal.

Az uborkasaláta elkészítéséhez gyaluljuk le az uborkánkat. Sózzuk meg és alaposan keverjük össze. Ha levet engedett az uborka hozzá adhatjuk a tejfölt is. Ezzel is alaposan keverjük össze.

Tálaláskor kínáljuk friss kenyérrel esetleg néhány karika csípős paprikával.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..