Elérkezett az igazi strandidőszak, vele a sült hekk és a főtt kukorica ideje is. Amikor a Balatonon járunk, soha nem hagyjuk ki hogy legalább az egyik nap a hekkes vacsorát együnk. Rajongásig szeretem ezt a halat, na meg persze a steak burgonyát és a kukoricát is. A hekk nagyon hasonlít a tőkehalra teljesen szálkamentes a törzsét leszámítva, így a férjem is ki van békülve vele.  Én általában fagyasztva veszem a hekktörzset teljesen konyhakész állapotban. Igazán pénztárcabarát megoldás ez, és ráadásul semmit nem veszít az élvezeti értékéből sem. Azt merem mondani ha otthon készíted el ezt a menüt akkor meg fogod úszni két normál strandos sült hekk árából. Na persze azt a feelinget nem lehet pótolni, ha csak nem viszed ki az elkészült ételt a strandra. Szóval hekk sütésre fel. Próbáljátok ki ti is! 😀 🙂

Sült hekk steak burival és grill kukoricával


Hozzávalók:

Sült hekk:

  • 5 db kisebb hekk törzs tisztítva
  • 10 dkg liszt
  • 1 nagy ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 citrom reszelt héja
  • bors
  • 1 l olaj

Steak burgonya:

  • 1 kg apró újburgonya
  • 1l olaj
  • bors
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 kis marék kakukkfű

Grill kukorica:

  • 2 db zsenge csemegekukorica
  • 1,5 l víz
  • 1 nagy ek vaj

Elkészítés:

A megtisztított és átmosott hekkeket szárazra töröljük, majd beirdaljuk mindkét oldalát körülbelül centinként. Ez megkönnyíti a sütést és dizájnosan néz ki. Alaposan sózzuk és borsozzuk meg. Egy magasabb falú tányérba tegyük bele a lisztet, borsot, őrölt fűszerpaprikát és a citromhéjat. Keverjük össze és alaposan forgassuk bele a haltörzseket. Rakjunk fel egy magas falú serpenyőt vagy wok-ot a tűzhelyre. Öntsünk bele 1 liter olajat és hevítsük fel. Mehetnek bele a lisztes haltörzsek. Süssük aranybarnára mindkét oldalát.

Az újburgonyákat alaposan mossuk meg, majd vágjunk minden darabot négybe. Itassuk le róla a nedvességet és ugyan csak bő forró olajban süssük aranybarnára. Közben a fűszereket keverjük össze egy kis tálkában. Ha a burgonya megsült itassuk le róla az olajt és fűszerezzük be a házi fűszerkeverékkel, rázzuk össze alaposan.

A kukoricát vágjuk félbe és tegyük bele egy kisebb fazékba. Engedjük fel annyi vízzel ami bőven ellepi és főzzük 15 percig.  Ha megfőtt leszűrjük. Egy grillserpenyőt alaposan kivajazunk és belefektetjük a kukoricákat. Nagyon magas hőfokon pirítsunk oda a kukoricának. Végül ízlés szerint sózzuk.

Én majonézzel tálaltam ez igazán jól illik ehhez az összeállításhoz.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .