Az ázsiai levesek igazán egyedi és fűszeres ízvilággal rendelkeznek. Egy különleges tésztalevest hoztam ma nektek, ami még nem igazán terjedt el a nagyvilágban, nem úgy mint a híres ázsiai leves a Ramen. Ebből a levesből is kihagyhatatlan fűszerként a gyömbér a szecsuani bors és persze a szójaszósz. Ezek fogják adni a távol keleti jegyeket a levesünknek. Az alapvető levesbetétünket pedig tésztába töltött fűszeres darált hús adja, amit ki kell majd főzni a levesben. Kicsit időigényesebb elkészíteni ezt a levest, de a végeredmény igazán kárpótol minket. És a dicsérő szavak is garantáltak lesznek. Ha valami újat szeretnétek kipróbálni és nyitottak vagytok az ázsiai ízvilágra akkor mindenképpen ki kell próbálnotok ezt a levest, fűszeres, ízes, egy tányér Ázsia.
Wonton leves
Hozzávalók
Tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 0,3 dl víz
- 1 tojás
Töltelék:
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 szál újhagyma zöldje karikázva
- cshili ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 ek szójaszósz
- 1 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek kukoricakeményítő
Leves:
- 3 l víz
- 2 közepes db sárgarépa karikázva
- 1 közepes db fehérrépa karikázva
- 3 db újhagyma karikázva
- 1 db paradicsom egészben
- 1 db vöröshagyma egészben
- 3 gerezd fokhagyma durvára vágva
- 6 szem szecsuani bors
- 3 db csiperkegomba cikkekre vágva
- 4 ek szójaszósz
- 1 ek szeletelt gyömbér
- só
Elkészítés:
A vizet odatesszük forrni egy leves főző edénybe. Beletesszük a feldarabolt zöldségeket és a fűszereket is. Fedő alatt 1 órát hagyjuk főni.
Amíg az alaplevünk fő elkészítjük a tésztánkat. A tészta hozzávalóiból homogén selymes tésztát gyúrunk. Hagyjuk egy konyharuha alatt pihenni legalább fél órát.
Amíg pihen a tészta összeállíthatjuk a tölteléket. Egy nagyobb keverőtálba mehet a darált hús, majd öntsük hozzá a többi összetevőt is, és alaposan dolgozzuk el.
Ha a tészta pihent nyújtsuk ki körülbelül 2 mm vastagságúra. Legyen kissé áttetsző a tésztánk. Vágjuk fel 9×9 cm-es négyzetekre.
Fogyjunk egy tésztanégyzetet a kezünkben majd helyezzünk egy kis tölteléket a közepébe. Az ujjunk segítségével nedvesítsük be két oldalát, majd hajtsuk össze háromszögbe. Figyeljünk arra hogy ne maradjon levegő tészta között. Majd alaposan lapítsuk össze a széleket és a videóban látható módon hajtsuk meg.
Ha az alaplevünk megfőtt szűrjük át egy szitán. Én a répát és a gombát vissza szoktam tenni a levesbe, így azokat megtartom. Az átszűrt levet tegyük vissza főni, majd ha felforrt jöhetnek bele a kis wontonok. Körülbelül 6-7 perc alatt el is készülnek.
Tálalásnál szedjünk egy kis levest és néhány wontont a tányérunkba. Dúsíthatjuk a megmaradt répával és gombával, illetve megcsepegtethetjük egy kis chili olajjal is.
Igazán pezsdítő ízekre számíthatunk.
Jó étvágyat hozzá!