Sajnos a magyar emberek nem igazán esznek halat. Főként ez annak tudható be, hogy nincs tengerpartunk és a legtöbb ember inkább a tengeri halakat kedveli. Pedig az édesvízi halainkból is igazán ínycsiklandozó ételeket készíthetünk. Én most egy kapros-citrusus hallevessel készültem nektek. És ha már ott tartunk, hogy a magyarok nem igazán esznek halas ételeket, akkor ebben a levesfélék az élen járnak. Az egyetlen halleves ami Magyarországon igazán elterjed az a halászlé. Pedig édesvízi halból is megannyi isteni ízletes levest lehet készíteni. Nézzük is ezt a frissítő zöldségekkel dúsított tartalmas levest.

Kapros-citrusos halleves


Hozzávalók:

  • 70 dkg szürkeharcsa filé kockázva
  • 20 dkg halaprólék vagy a filézésnél leeső részek
  • 1 db zeller
  • 2 db sárgarépa
  • 5 db fehér csiperkegomba
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek mustár
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 ek keményítő
  • 1nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 4 ek olaj
  • 3,5 l víz
  • frissen őrölt borskeverék

Elkészítés:

Először készítünk egy ízes alaplevet. Egy nagyobb levesfőző edénybe hevítsük fel az olajat. Mehet bele az apróra vágott vöröshagyma kissé pirítsuk meg, majd mehet bele a reszelt fokhagyma, a babérlevél, frissen őrölt bors és ezzel pirítsuk készre a hagymát. Mehet bele a hal leeső részei és ezt is kissé pirítsuk meg. Majd öntsük fel vízzel és alaposan sózzuk meg. Forrástól számítva legalább 30 percet főzzük.

Szűrjük át az alaplevet egy sűrű szövésű szitán, kissé át is passzírozhatjuk a halat evvel is dúsítva a levesünk ízét.  Majd mehet vissza a szűrt alaplé a lábasunkba és tegyük fel forrni.

Jöhet a felkockázott répa és zeller, főzzük őket félpuhára. Majd mehet a levesünkhöz a felszeletelt gomba, a kockára vágott burgonya és a felkockázott harcsafilé is. Körülbelül 15 percig főzzük forrástól számítva.

Amíg a levesünk fő készítsük el a habarásunkat. Jöhet egy keverőtálba a tejszín mehet hozzá a mustár, a frissen őrölt bors, az apróra vágott kapor és a keményítő is. Csomómentesre keverjük ki.

Ha a levesünkben minden megfőtt, akkor szedjünk a levéből egy merőkanálnyit a habarásunkba és alaposan keverjük el. Öntsük ezt az egyveleget a levesünkbe és várjuk meg míg az újra felforr.

Ezzel el is készültünk, már merhetjük is az ízletes gőzölgő levesünket.

Jó étvágyat hozzá!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .